Han har slugt bøger siden barndommen

Martin Ravn overtog tidligere på måneden stillingen som redaktør på Kristeligt Dagblads Forlag. Han er vokset op blandt bøger, og tro har altid været en naturlig del af hans liv

Martin Ravn (billedet) overtog den 1. august stillingen som redaktør på Kristeligt Dagblads Forlag fra Rasmus Bro Henriksen, der nu er forstander på Aarhus Efterskole. –
Martin Ravn (billedet) overtog den 1. august stillingen som redaktør på Kristeligt Dagblads Forlag fra Rasmus Bro Henriksen, der nu er forstander på Aarhus Efterskole. – . Foto: Leif Tuxen.

Et fotografi i en sølvgrå ramme har for ganske nylig fundet vej til et skrivebord på Kristeligt Dagblads forlagsgang. Fotografiets ejer er husets nye forlagsredaktør, den 33-årige Martin Ravn, og motivet hans familie, den 5-årige Martha, 3-årige Vilhelm og den 33-årige hustru Kristine Krarup Ravn, der er præst i Blovstrød Kirke nord for København og venter parrets tredje barn.

Den 1. august tiltrådte Martin Ravn nemlig stillingen som redaktør på Kristeligt Dagblads Forlag og indtog dermed kontoret, som foruden fotoet prydes af forlagets tidligere udgivne bøger. Her skal han arbejde tæt sammen med forlagschef Pernille Follmann Ballebye.

Selvom Martin Ravn indtil nu mest af alt har været akademiker med både en sølvmedalje for sin prisopgave i teologi og en ph.d.-afhandling om Martin Luthers treenighedsteologi fra Københavns Universitet på cv’et, er han også meget andet end akademiker, og han besidder utvivlsomt flere karaktertræk, som vil hjælpe ham godt på vej i sin nye stilling og i sit arbejde med en bred vifte af forfattere og emner. Han er sjov og imødekommende, kultur- og samfundsinteresseret, nysgerrig og skarp, lyder det fra flere af dem, der kender ham. Og så er han belæst – en ikke helt uvæsentlig detalje, for som han selv siger, står det på side 1 i jobbeskrivelsen, at man som forlagsredaktør skal læse meget. Her er det værd at nævne, at der på hans personlige læse- repertoire ikke bare er Martin Luther, men også storsælgende krimier, Churchill-biografier og klassiske skuespil.

Faktisk kan Martin Ravn blive grebet af at læse nærmest hvad som helst. Derfor glæder han sig også over nu at være kommet ud på den anden side af universitetets mure og ind i forlagsverdenen, hvor det ikke bare er ét specifikt område, han kan fordybe sig i, men derimod emner, der kan strække sig mellem alt fra nutidig børneopdragelse til Osmannerrigets historie. Lidt erfaring fra forlagsverdenen har han også allerede, da han tidligere har været redaktør for det teologiske tidsskrift Fønix og har været med til at opstarte et forlag herunder, ligesom han sammen med sin hustru har udgivet en bog om forfatteren og teologen Jakob Knudsen.

På trods af at den nye forlagsredaktør nærmest er altlæsende, er der også enkelte forfattere, der for ham står som noget særligt.

Det gælder ikke mindst den norske nobelpristager Sigrid Undset. Hendes forfatterskab blev Martin Ravn som ung studerende introduceret til gennem sin daværende kæreste, nu hustru, der ligesom ham i de unge år var aktiv i den grundtvigske studenterforening Studenterkredsen. Lige sådan er russiske Ivan Turgenjev en forfatter, Martin Ravn bliver ved med at vende tilbage til. Forfatterens ”Fædre og sønner” er fast læsning, når Martin Ravn, børnene og hustruen hver sommer drager til Anholt og dermed tager del i en endnu større familietradition, da hustruens familie, den kendte Krarup-slægt, som i teologiens verden forbindes med Tidehverv, i mange år har haft fast sommerresidens på Anholt.

Martin Ravn er ikke selv ud af teologisk slægt, men er vokset op med både bøger og tro omkring sig. Hans mor, der er uddannet sygeplejerske, har altid haft en bog inden for sin rækkevidde, og faderen, der var gymnasielærer og døde for to år siden, var mere end en almindeligt flittig læser af blandt andet Shakespeares værker.

Forældrene, som blev skilt i Martin Ravns barndom, var begge kirkegængere – faderen en kritisk en af slagsen, da alle præster i omegnen af Aalborg, hvor Martin Ravn er vokset op, blev vejet op imod det store idol, teologen og professoren P.G. Lindhardt – og sammen sikrede forældrene, at både læsning, kultur og kirkegang var en helt naturlig del af Martin Ravns og hans i alt tre brødres barndom.

Det samme er Martin Ravn nu i gang med at sikre gør sig gældende i sine to, snart tre, børns barndom. I øjeblikket læser han ”Folk og røvere i Kardemomme by” højt for sine børn, ligesom han selv fik læst historien om Kasper, Jesper og Jonathan højt, da han var barn.