Han holdt øje med kommunisterne

Ole Balslev, der i dag fylder 80 år, har siden ungdommens overvågning af danske kommunister helliget sig undervisningsverdenen

Ole Balslev har alsidige interesser, herunder Hjemmeværnet, tekster fra den græske antik og Platon. Privatfoto.
Ole Balslev har alsidige interesser, herunder Hjemmeværnet, tekster fra den græske antik og Platon. Privatfoto.

Tidligere ekstern lektor Ole Balslev er opvokset i Vestjylland. Efter en klassisksproglig studentereksamen blev han medlem af Akademisk Skytteforenings terrænsportsafdeling og var tilknyttet Arne Sejrs hemmelige organisation ”Firmaet” i årene 1957-1959. Arne Sejr var modstandsmand under Anden Verdenskrig og efter krigen involveret i flere antikommunistiske aktiviteter. I 1948 var han medstifter af efterretningsorganisationen/sikkerhedstjenesten ”Firmaet”, som blandt andet aflyttede danske kommunister.

Ole Balslev blev cand.mag. i klassisk filologi fra Københavns Universitet i 1967 og virkede derefter som adjunkt på Ribe Katedralskole frem til 1981. Næste jobmæssige stop var som rektor på Holstebro Gymnasium og HF-kursus indtil 1990, hvor han derefter var studielektor i tre år.

Med endnu et job som studielektor på Mulernes Legatskole i Odense fra 1995 til 1999 i bagagen kom han i 2002 til institut for oldtids- og middelalderstudier på Aarhus Universitet som ekstern lektor. 1993-2002 var han tillige undervisningsassistent ved center for græsk-romerske studier på Syddansk Universitet. I 2005 gik han på pension fra arbejdsmarkedet.

Ole Balslev var medlem af Hjemmeværnets Studenterdeling fra 1954 til 1960, hvorefter han var løjtnant af reserven ved Gardehusarregimentet fra 1961 og tog afsked med rang som kaptajn af reserven i 1990. Han har i øvrigt deltaget i Nijmegen-march fire gange og har siden 2004 fast redigeret en sprogrubrik i Weekendavisen og er også initiativtager til projekt ”Bogby Ebeltoft 2014”.

Ole Balslev har i mange år været rejseleder til blandt andet Rom, Firenze og Grækenland, ligesom han har holdt en lang række foredrag, herunder på Folkeuniversitetet i Odense, hos Ældre Sagen og i adskillige sognegårde.

Sammen med Annette Vind udgav han i 1970 ”Latinske versioner til skolebrug”, og han har også skrevet ”Lyrikeren Horats, et udvalg” i serien Klassikerforeningens kildehæfter, ligesom har i midten af 1990'erne var medforfatter på en dansk græsk-romersk kalender, ”Tempus”.

Derudover har han ydet bidrag til bogen ”Delfi” med tekster og artikler om Apollons helligdom og ”Anacharsis - En antik Rousseau og hans samfundskritik” samt til den nye Platon-oversættelse.

Ole Balslev har siden 2003 været gift med journalist Marianne Eilertsen Balslev. Han har tre børn fra et tidligere ægteskab og bor i Ebeltoft.