Han kæmpede for fædrelandet

Otto Grøn var modstandsmand under besættelsen, men var han også CIA-agent under den kolde krig? Ja, mener hans barnebarn, dokumentaristen Ida Grøn, der i samarbejde med sin far i 2017 skabte en film om farfaderen. Otto Grøn døde i fredags, 97 år

Otto Grøn indrømmede aldrig direkte, at han under den kolde krig var del af et hemmeligt CIA-netværk. –
Otto Grøn indrømmede aldrig direkte, at han under den kolde krig var del af et hemmeligt CIA-netværk. – . Foto: Ida Grøn.

Otto Grøn kendte de tre medlemmer af Grænsegendarmeriet, der klokken fire om morgenen den 9. april 1940 blev skudt ned i Padborgs sydlige udkant. Og han kendte også to musikere, der var erklærede kommunister, som, på den danske side af grænsen, blev taget af tyskerne og senere skudt. Så af gode grunde brød han sig ikke om Tyskland under nazismen. Derimod var han glad for og stolt af sit danske fædreland. De to ting gjorde, at han som ung mand blev en del af den danske modstandsbevægelse.

Senere, under den kolde krig, kæmpede han videre for sit fædreland. Nu mod kommunisterne, som han så som den næste truende besættelsesmagt. Otto Grøn blev indrulleret i et hemmeligt CIA-netværk kaldet ”Stay Behind”. Det sidste har han aldrig selv direkte indrømmet. Men hans søn Ole Grøn, der er arkæolog, er ikke i tvivl. Det samme gælder Michael Hesselholt Clemmesen, der er pensioneret brigadegeneral og tidligere forsker ved Forsvarsakademiet. De to medvirkede i dokumentarfilmen ”Stay Behind – min farfars hemmelige krig”, som Otto Grøns barnebarn, filminstruktøren og dokumentaristen Ida Grøn, udsendte i 2017. Barnebarnet husker blandt andet, at farfaderen altid fortalte sine egne opdigtede godnathistorier. Historierne handlede om drengen Jørgen, der sammen med hunden Trofast gjorde modstand mod tyskerne under besættelsen gennem sabotage og spionage. For Ida Grøn går der en lige linje fra godnathistorierne til dokumentarfilmen.

I filmen, der blev vist på DR og (i en længere version) i biografer, interviewer Ida Grøn blandt andre Jan Jankowski. Han indrømmer sin fortid som hemmelig agent og siger, at Otto Grøn også var det. I forbindelse med filmen talte Kristeligt Dagblad med Otto Grøn, der dengang sagde: ”Jeg vil sige så meget, at jeg har haft forbindelse til forskellige steder, men aldrig haft noget med CIA at gøre.”

Ved samme lejlighed sagde Michael Hesselholt Clemmesen: ”Det er ikke at lyve, når Otto Grøn siger, at han ikke var agent. Det er hans forpligtelse, noget, han har skrevet under på.”

Ifølge Ole Grøn, der sammen med sin søster Annette og moderen 95-årige Dagmar Grøn sad ved sin fars dødsleje på Lokalcentret Rosenvang i Viby ved Aarhus, da Otto Grøn døde i fredags, kom faderen i sine sidste leveår med flere og flere indrømmelser. Han sagde dog aldrig direkte, at han havde været del af et hemmeligt CIA-netværk.

Otto Grøn blev født i Haderslev i 1922 som den ene halvdel af et tvillingepar. Sammen med tvillingebroderen Mogens, lillebroderen Poul og forældrene flyttede han som barn først til Skærbæk og senere til Padborg, hvor hans far blev postmester. Det var her ved den danske-tyske grænse, Otto Grøns engagement i modstandsbevægelsen begyndte.

Som voksen uddannede han sig til tandlæge og giftede sig med Dagmar, der blev læge. Sammen med deres to børn boede de i de første år af deres ægteskab i Gentofte. Senere, da Dagmar fik arbejde på Haderslev Amtssygehus, flyttede familien til Sønderjylland. Her havde Otto Grøn sin egen tandlægeklinik og var blandt andet også dygtig til kæbekirurgi og udførte operationer på sygehuset i Haderslev.

I begyndelsen af 1980’erne, i forbindelse med deres pensionering, flyttede ægteparret Grøn til Mandelieu ved Cannes i Frankrig. Her var de blandt andet aktive golfspillere. I 2004 flyttede de hjem til familien i Danmark og slog sig ned i en lejlighed i Aarhus. I februar sidste år var de begge så svækkede, at de valgte at flytte sammen ind på plejehjemmet i Viby.

Otto Grøn efterlader sig sin hustru Dagmar, børnene Annette og Ole samt fire børnebørn og et oldebarn.