Prøv avisen

Han møder mennesket, hvor det er

2Alle mennesker skal mødes i øjenhøjde, mener socialoverlæge Peter Ege, der i dag fylder 70. – Foto: Bo Tornvig.

I mere end 40 år har Peter Ege arbejdet for en værdig behandling af stofmisbrugere. I dag fylder han 70 år

Sociale tabere, der er dømt til et liv med nålen i armen, er det stempel, der ofte sættes på stofmisbrugere. Dog ikke hvis man spørger narkomanernes læge, socialoverlæge Peter Ege, der i over 40 år har arbejdet med stofmisbrugere ud fra det syn, at alle mennesker skal behandles med værdighed. I dag fylder han 70 år.

Peter Ege tog hul på livet med en tryg opvækst i København som søn af en professor i biokemi ved Københavns Universitet og en hjemmegående mor. Og med en storebror og seks andre meget ældre halvsøskende var Peter Ege efter eget udsagn et forkælet barn. Han tog sin lægeeksamen på rekordtid som 25-årig i 1966 kun syv år efter sin studentereksamen. Men i stedet for at lægge an til en klassisk hospitalskarriere valgte Peter Ege en mindre prestigefyldt vej.

Kusinen Tine Bryld, der var socialrådgiver, tilbød ham som leder af et dagcenter for unge et job som konsulent. Han blev hurtigt en af Danmarks førende eksperter på misbrugsområdet. Og siden har stofmisbrugerne nærmest haft en elastik i ham, som han udtrykker det.

Fordi området både emmer af socialpolitik og biologi og samtidig er et område, der får stor opmærksomhed, fordi alle har en mening om det, har interessen aldrig forladt Peter Ege.

Siden 1994 har han været socialoverlæge i Københavns Kommune og samtidig bidraget med sin viden i nærmest alle udvalg inden for misbrugsområdet. Det gælder blandt andet Sundhedsstyrelsen og det daværende Narkotikaråd.

I årenes løb har han også oplevet, at hans politik er lykkedes ved, at antallet af narkomaner er faldet. Selvom hovedstaden huser hver tredje narkoman, sker kun hvert sjette narkorelaterede dødsfald her. Måske fordi sundhedsrum, opsøgende gadearbejde og Peter Eges grundholdning om, at man aldrig bør smide nogen ud af behandling trods dårlig opførsel og sidemisbrug, redder liv.

Han er kendt for at udvise åbenhed og respekt over for mennesket bag det magre ansigt. Så det er hverken mærkeligt, at et af Peter Eges yndlingscitater er Søren Kierkegaards: At møde mennesket, hvor det er, eller at han har advokeret for legalisering af hash og fri heroin til de mest belastede misbrugere.

Egentlig mener Peter Ege ikke selv, at han er mere imødekommende end så mange andre. Men det er en forudsætning, når man arbejder med mennesker, at man møder dem i øjenhøjde for ikke at blokere for kontakten. Samtidig er Peter Ege empatisk nok til at kunne sætte sig ind i, hvordan misbrugerne har det.

Selvom han nu går på pension, slipper han ikke helt taget i samfundets bund. Han fortsætter som konsulent blandt andet for en privat metadonklinik, som København har overenskomstaftale med. Han skal skrive en fornyet udgave af bogen Stofmisbrug og afhængighed, som han tidligere udgav i 2004 og 2007. Og så skal han fortsat være sagkyndig rådgiver for Sundhedsstyrelsen. Så der bliver med Peter Eges egne ord forhåbentlig mindre, men stadig nok at se til.

Derudover bliver der mere tid med hustruen, Bodil Moseholm, deres to børn og børnebørn. Familien er netop vendt hjem fra det vestlige Mallorca, hvor der er taget forskud på fejringen af den runde dag. Og til oktober vil Dansk Selskab for Addiktiv Medicin med et særligt Peter Ege-symposium hædre det, de kalder dansk misbrugsbehandlings nestor.

holtze@k.dk