Han opfandt ordet ludomani

Michael Bay Jørsel, der er leder af Center for Ludomani, fik i 1992 et telefonopkald, der førte til udviklingen af en behandlingsform for spilleafhængige i Danmark

Michael Bay Jørsel kalder det for en gave at være med til at udvikle og arbejde med behandling af spilleafhængige.
Michael Bay Jørsel kalder det for en gave at være med til at udvikle og arbejde med behandling af spilleafhængige. Foto: Morten Juhl.

Michael Bay Jørgensen er ikke bare foregangsmand inden for behandling af spilleafhængighed i Danmark. Han har også opfundet ordet ludomani.

Det kom sig af, at han en aften i 1994 sad og undrede sig over, hvad ord betyder. Han fandt ud af, at volvo betyder kører, lego leger og ludo spiller. Det førte til dannelsen af ordet ludomani, som han syntes var en bedre betegnelse for spilleafhængighed end den, som Sundhedsstyrelsen bruger, nemlig aleamani, der er dannet af det latinske alea = terning og mani = lidenskab.

LÆS OGSÅ: Drømmen om den store gevinst

Ludomani er i dag en alment brugt betegnelse for det fænomen, at man kan blive afhængig af at spille om penge. Og så indgår det i navnet på det behandlingssted, som Michael Bay Jørsel er medstifter og leder af, Center for Ludomani i Odense.

Den 60-årige Michael Bay Jørsel er født og vokset op i Fredericia. Han blev uddannet som socialrådgiver fra Den Sociale Højskole i Esbjerg i 1978 og arbejdede, mens han læste, med stofmisbrugere på Vejle Amts Ungdomscenter, VASU. Som færdiguddannet blev han ansat på socialforvaltningen i Kolding, indtil han i 1992 kom til Ringgården i Middelfart, der er behandlingsinstitution for alkoholmisbrugere.

Det var her, at en 32-årig mands telefonopkald til ham blev startskuddet til udviklingen af en behandlingsform for spilleafhængige. Han havde med Michael Bay Jørsels ord ikke drukket, men spillet sig ud af tilværelsen. Problemet var dengang i begyndelsen af 1990erne endnu uudforsket, og Bay Jørsel anede ikke, hvortil han skulle henvise den 32-årige mand.

Han kom med på et kursus for alkoholiserede skolelærere, hvor han fik at vide, at hver gang, der blev sagt alkohol, skulle han inden i sig selv oversætte det til spil. Efterfølgende fortalte den spilleafhængige sin historie i medierne, og det fik mange med samme problem til at henvende sig til Ringgården for at få hjælp.

Her gik Michael Bay Jørsel sammen med kolleger i gang med at udvikle et behandlingsprogram for spilleafhængige. Forsøg viste, at 75 procent af deltagerne kvittede deres spilletrang. Og med midler fra Satspuljen og Finansloven kunne Michael Bay Jørsel i 1998 åbne landets første behandlingsinstitution for ludomaner, Center for Ludomani i Odense. I 2001 åbnede centret en afdeling i København og i 2004 en i Aarhus. Sidste år kom der i alt 936 nye klienter til de tre centre.

At Michael Bay Jørsel brænder for sagen, kan en af hans medarbejdere på Center for Ludomani i Odense bekræfte. Nogle gange går tingene stærkt, og der er ikke langt fra, at en beslutning er taget, til den bliver ført ud i livet med en-to-tre lets rocknroll, som er chefens yndlingsudtryk. Han er samtidig en opmærksom leder, der giver de ansatte plads, hvis der er problemer med at få hjemmefronten til at hænge sammen eller andet, der trykker.

Michael Bay Jørsel har skrevet bogen Ludomani ikke flere indsatser, tak!, der udkom på Gyldendal i 2003. I fritiden holder han selv af at læse skønlitteratur og spille golf.

Siger man efterløn til ham, svarer han nej tak!. Han har lyst til at arbejde med afhængighedsbehandling mange år endnu. Det er en gave at få lov at være med til, siger Michael Bay Jørsel.

Han har to voksne børn fra et tidligere ægteskab og bor i Middelfart.