Han rejser landet rundt for at stille de store spørgsmål

Bag kulturjournalist på Kristeligt Dagblad Daniel Øhrstrøms store skæg gemmer der sig både humor og dybde. Begge bruger han, når han interviewer kulturpersonligheder og bringer dem ud til læserne. I dag fylder han 40 år

Kulturjournalist Daniel Øhstrøm, der i dag fylder 40 år, har boet på både Sjælland, Fyn og i Jylland, og i dag bor han på Bornholm. Han rejser også gerne rundt i landet for at lave interviews – her ses han fotograferet i Grundtvigs Mindestuer i Udby på Sydsjælland. –
Kulturjournalist Daniel Øhstrøm, der i dag fylder 40 år, har boet på både Sjælland, Fyn og i Jylland, og i dag bor han på Bornholm. Han rejser også gerne rundt i landet for at lave interviews – her ses han fotograferet i Grundtvigs Mindestuer i Udby på Sydsjælland. – . Foto: Leif Tuxen.

Én gang om ugen tager journalist på Kristeligt Dagblads kulturredaktion Daniel Øhrstrøm turen med færge og bus fra hjemmet på Bornholm til avisens redaktion på Vimmelskaftet i København. Her går han fra rum til rum med oppakning på ryggen og hilser på. Forinden har hans klukkende latter allerede varslet det meste af redaktionen om, at nu er Daniel Øhrstrøm i huset. Der går til gengæld ikke længe, før han er ude af døren igen. For han har et tætpakket program, der fører ham rundt i hele landet, hvor interviews skal hentes ned på diktafonen.

Den seneste tid har han blandt andet ladet avisens læsere møde billedkunstner Peter Brandes, forfatter Hanne Marie Svendsen og skuespiller Thure Lindhardt. Og netop de store eksistensinterviews med kulturen i centrum er dét, som Daniel Øhrstrøm kendes for. Han har en særlig evne til at komme ind under huden på et menneske. Og så har han blik for livets store spørgsmål og ikke mindst de tre ord, der hver dag pryder Kristeligt Dagblads forside: tro, etik og eksistens. Foruden vittige bemærkninger kaster han om sig med bibelreferencer og livsrefleksioner – både i sine tekster og i sine samtaler.

Kristendommen har han haft med sig altid. Han er vokset op i Hareskov, nord for København, og i dag går han både i kirke hos Missionsforbundet og i Folkekirken.

Som teenager var han ikke bange for at give den som rocksanger med en guitar i favnen og en hjemmebrygget protestsang på hjertet på en pinsekirkelig ungdomslejr. I dag har teksterne fået en lidt anden ordlyd – nu skriver han mest salmer – skægget er blevet længere og issen mere bar, men ungdommens rockmusiker lever stadig i ham og viser sig, når han med Kristeligt Dagblads husorkester KD Allstars optræder som pianist, sanger og tekstforfatter.

I barndommen så det dog ikke ud til, at Daniel Øhrstrøm skulle ende med at arbejde med ord. Som den dårligste elev i klassen i faget dansk blev han sendt på skolens specialcenter i 3. klasse og senere vurderet som ”måske egnet” til gymnasiet.

Men på gymnasiet kom han – og hér ændrede forholdet til danskfaget sig i sådan en grad, at han bagefter valgte at læse dansk og journalistik på Syddansk Universitet, hvorfra han blev færdig i 2005. På sin vej til Kristeligt Dagblad, hvor han blev fastansat i 2010, har han været forbi blandt andet Weekendavisen og P4 Bornholm – og så har han i øvrigt været taxachauffør, selvom faste læsere vil vide, at han skulle igennem seks køreprøver, før han fik kørekort, og syv prøver, før han fik taxa-kørekort. Det fortæller i sig selv lidt om Daniel Øhrstrøms vilje, styrke og – til tider – stædighed. Desuden kan han også skrive forfatter på cv’et, senest til ”Manden, der ville reparere verden med musik. Et portræt af Henrik Gold-schmidt”, der udkommer på Kristeligt Dagblads Forlag i næste uge.

Når 40-årsfødselaren ikke farer land og rige rundt, er han hjemme i Rønne, hvor han bor med hustruen, Joan Mette Øhrstrøm, og parrets tre sønner, Johannes, Sebastian og Alfred.