Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Portræt

Han sikrede de danske linjer på Balkan

Det var især under opløsningen af den jugoslaviske stat, at navnet Finn Særmark-Thomsen blev slået fast, også herhjemme. Arkivfoto. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Finn Særmark-Thomsen har deltaget i fredsoperationer, været repræsentant i Kosovo og er en ivrig forsvarsdebattør. I morgen fylder han 75 år

En overordnet amerikansk officer kaldte ham en ”son of a bitch” - på dansk noget i retning af ”en dum skid”, i Bosnien i 1996.

Men med tanke på, at Finn Særmark-Thomsen netop havde sikret sig en bid af de amerikanske kanoner til sin egen opstilling, tog den danske brigadegeneral det ganske roligt.

Brigadegeneralen blev folkeeje og vandt respekt, da han under den voldsomme opløsning af Jugoslavien ledede FN's fredsbevarende styrker i Makedonien i 1993 og 1994.

Efterfølgende var han chef for Danmarks internationale brigade og øverste chef for den nordisk-polske brigade i det nordlige Bosnien.

Finn Særmark-Thomsens lederevner førte ham fra 1997 til 2000 til jobbet som leder for FN's internationale brigade, UN Stand-by High Readiness Brigade, Shirbrig. I 2001 valgte han at blive civil som Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europas (OSCE) regionale leder i Mitrovica i Kosovo.

Tiden på Balkan og Finn Særmark-Thomsens unikke indblik i regionen førte til, at han i 2004 blev gjort til Danmarks særlige repræsentant i Kosovo for repatriering af kosovoflygtninge.

Han har også været udsendt til FN-styrkerne i Cypern og Irak efter krigen med Iran. I 2008 udgav brigadegeneralen bogen ”Troldmandens lærling - et soldaterliv” om sine erfaringer som soldat i den blodige konflikt på Balkan.

Finn Særmark-Thomsen har igennem hele sit virke deltaget ivrigt i debatten om Danmarks militære engagementer i udlandet og kritiserede også de amerikanske dispositioner i Irak efter invasionen i 2003.

/ritzau/