Han skal gøre kampen for trosfrihed konkret

54-årige Michael Suhr flytter efter fire år som ambassadør i Portugal til København og begynder i dag som ny leder af Udenrigsministeriets enhed imod forfølgelse af religiøse minoriteter

Michael Suhr har været ansat i Udenrigsministeriet i mange år og har blandt andet været ansvarlig for at få planlagt og afviklet det danske EU-formandskab i 2012. –
Michael Suhr har været ansat i Udenrigsministeriet i mange år og har blandt andet været ansvarlig for at få planlagt og afviklet det danske EU-formandskab i 2012. – . Foto: Udenrigsministeriet.

Når den 54-årige Michael Suhr i dag overtager ledelsen af Udenrigsministeriets enhed for tros- og religionsfrihed i udlandet, er der tale om mere end blot et vagtskifte. Det markerer også, at det relativt nye kontors arbejde går ind i en ny fase.

Enheden begyndte sit arbejde i januar i år og har indtil videre brugt tiden på at finde frem til de overordnede mål og prioriteringsområder for, hvordan man skal styrke kampen imod forfølgelse af religiøse minoriteter rundt om i verden.

”Det er nogle store og fornuftige spor, der allerede er lagt ud. Nu handler det om at sætte handling bag ordene og få sat konkrete projekter i værk,” siger Michael Suhr, der netop er flyttet til Danmark, efter at have været ambassadør i Portugal de seneste fire år.

Han begynder jobbet blot få dage efter, at regeringen har meldt ud i et finanslovsforslag, at den ønsker at øge bevillingen til enheden med fem millioner kroner.

I finanslovsforslaget står der, at pengene specifikt skal bruges til konkrete projekter og aktiviteter til at beskytte forfulgte og religiøse mindretal. Enheden, der består af to fuldtidsansatte og en studentermedhjælper, får i forvejen to millioner kroner til den daglige drift.

Michael Suhr vil endnu ikke løfte sløret for, hvilke tanker han har om konkrete projekter. Men han ser det først og fremmest som sin vigtigste opgave at fortsætte det spor, regeringen allerede har lagt ud, og han kommer ikke med egne prioriteter i forhold til, hvilken retning han gerne vil føre enheden.

En af hans største opgaver bliver dog at prøve at skabe bedre samarbejde i EU om problemstillingen. Allerede tirsdag rejser han til Bruxelles for at deltage i et stort møde i Europa-Parlamentet om religiøse mindretal og mødes med kollegaer fra de andre lande, som har udpeget en tilsvarende særlig repræsentant for religiøse mindretal.

”Forfølgelse af religiøse minoriteter er en problemstilling, der i særlig grad er kommet i fokus, og hvor en række lande har opprioriteret deres indsats. Flere lande har ligesom Danmark udnævnt en særlig rådgiver på området. Det betyder, at der er større mulighed for at gøre en forskel, hvis vi kan få koordineret vores forskellige indsatser,” siger han.

Michael Suhr har en lang baggrund i Udenrigsministeriet og har blandt andet været kontorchef for Europakontoret, hvor han var ansvarlig for at få planlagt og afviklet det danske EU-formandskab i 2012. Derudover har han været kontorchef for ministeriets kontor for blandt andet Rusland og Ukraine i den tid, hvor konflikten brød ud og var på sit højeste. Men det er første gang, at han skal beskæftige sig med religiøse minoriteter.

”Selvom området er nyt for mig, har jeg altid interesseret mig for de store udenrigspolitiske spørgsmål. Og jeg ser det her som et af de interessante udenrigspolitiske spørgsmål for tiden, hvor Danmark kan være med til at gøre en forskel,” siger han.

Michael Suhr kørte i sidste uge sin bil fra Portugal til København, hvor han og konen nu skal bo. Hun arbejder til daglig på Handelshøjskolen i København, CBS, som administrativ leder. Parret har to drenge på henholdsvis 19 og 24 år.

Cykling er en af Michael Suhrs store interesser, og han holder af at bruge fritiden på at køre en tur på enten racercyklen eller mountainbiken. De kommende måneder kommer fritiden dog først og fremmest til at gå med at få gnavet sig igennem faglitteratur for sit nye job.

Selvom hans job nu kommer til at handle om religiøse minoriteter, har han ikke selv en direkte baggrund i noget religiøst.

”Men jeg er rundet af den danske muld, hvor den kristne tankegang er dominerende. Det er jeg selvfølgelig påvirket af,” siger han.

Han overtager jobbet efter Franz-Michael Skjold Mellbin, der er blevet udnævnt til ambassadør i Abu Dhabi.