Han skal lede avisens nye kirkemedie

57-årige Kåre Gade har gennem årene gjort sig bemærket som både kapelmester, kirkeredaktør og klummeskribent. Nu skal den vellidte folkekirkekender være redaktør for Kristeligt Dagblads nye specialmedie Kirke.dk

”Jeg tror, vi er i en tid, hvor der er behov for at fokusere på de mennesker, som lægger en kæmpe indsats i arbejdet med kristen forkyndelse og de samfundsopgaver, som kirker også løfter,” siger Kåre Gade om det nye medie Kirke.dk, som han er redaktør for.
”Jeg tror, vi er i en tid, hvor der er behov for at fokusere på de mennesker, som lægger en kæmpe indsats i arbejdet med kristen forkyndelse og de samfundsopgaver, som kirker også løfter,” siger Kåre Gade om det nye medie Kirke.dk, som han er redaktør for. . Foto: Leif Tuxen.

Når Kåre Gade holder foredrag rundt i landet, kan han ofte finde på at indlede med en håndsoprækning. Hvor mange læser Kristeligt Dagblad, vil han først vide, hvorefter stort set alle fremmødte rækker hånden op. Lige så mange markerer på spørgsmålet om, hvorvidt de har læst hans klummer i avisen, og alle hænder kommer i vejret på det tredje spørgsmål: Hvor mange af jer tror, I skal høre et sjovt foredrag?

”Men det skal I ikke,” slår den 57-årige skribent og foredragsholder derefter fast.

Og så griner hele salen.

Sjov er en etiket, som Kåre Gade ofte får klistret på sig. Når han hilser på nye mennesker, bliver det første ”hej” ofte efterfulgt af ”du er jo helt vildt sjov”, hvilket særligt sker med henvisning til de faste klummer, han har haft i Kristeligt Dagblad de seneste mange år. Her har læserne kunnet følge med i små hverdagsepisoder om alt fra besøg på offentlige toiletter til det nye liv som bedstefar og senest en kat i forrådnelse.

Selv er Kåre Gade dog ikke meget for titlen som sjov, og han prøver ofte at forklare de folk, der påpeger hans humor, at han altså ikke er som i klummerne.

Lige nu er der da også en anden titel, der fylder mere i Kåre Gades liv. Fra i dag har han kunnet løfte sløret for det medie, han de seneste måneder har været med til at udvikle, og som lanceres i næste måned med ham som redaktør. Mediet, Kirke.dk, er Kristeligt Dagblads nye specialmedie, som er målrettet mennesker og organisationer, der engagerer sig professionelt eller frivilligt i dansk kirkeliv.

Kåre Gade er hverken et fremmed ansigt på Kristeligt Dagblad eller i den kirkelige verden. Efter at have færdiggjort sin bachelor i teologi på Aarhus Universitet i 1990 skulle han dog forbi erhverv som musiker, komponist, kapelmester og reklamemand, før han i 2002 begyndte fagligt at arbejde med dansk kirkeliv som redaktør på Kristeligt Dagblad. Efter halvandet år blev arbejdet som kirkeredaktør skiftet ud med en stilling som vært på DR P1’s ”Folk og Kirke”, hvor Kåre Gade var, indtil han i 2008 flyttede til London med sin hustru, Else Hviid, der var blevet præst ved den danske kirke i byen. Selv fik han arbejde på den danske ambassade i London, mens han stadig skrev artikler og klummer til blandt andet Kristeligt Dagblad.

På et tidspunkt foreslog han at skrive en mere personlig klumme om livet, efter børnene var fløjet fra reden. Klummen ”I Mellemtiden” blev hurtigt populær blandt avisens læsere, som morede sig over Kåre Gades fortællinger om pinlige, men genkendelige episoder fra hverdagen og parforholdets kampe om telefonbrug og tømning af kattebakken. Mens ”Fruen” nok ikke altid nød at blive udstillet i de ugentlige skriverier, modtog Kåre Gade ros og fanmails, og det resulterede også i flere klager til avisen, da han – på egen opfordring – valgte at nedlægge klummen i 2015. Siden er andre klummer dog kommet til.

I 2016 flyttede parret tilbage til Danmark, hvor Else Hviid blev præst i Kastelskirken i København, og Kåre Gade blev redaktør og mediekonsulent for Helsingør Stift. Det var han frem til ansættelsen på Kristeligt Dagblad i år.

Af sine nye kolleger beskrives han som dygtig og inspirerende og et rart og vellidt menneske med stor indsigt i, hvad der rører sig i dansk kirkeliv. Også i kirkelige kredse er han vellidt, fortæller biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen, som har kendt ham siden studietiden.

”Der er stor respekt for ham, fordi han er et venligt og omgængeligt menneske, der har en god fornemmelse for folk og er meget opmærksom og gæstfri. Derudover producerer han indhold af høj kvalitet. Han har mange talenter og kan godt lide at rendyrke de ting, han kaster sig ud i. Det er lige meget, om det er et nyt kirkemedie, livet som ’præstekone’ eller fritidsfotografi,” siger han.

Fotografi interesserer ganske rigtigt også Kåre Gade, som beskrives som æstetiker og lidt forfængelig, når det kommer til tøj, design og mad. Derudover nyder han at udnytte de mange kulturelle tilbud nær hjemmet i København og at være tættere på sine tre sønner, to svigerdøtre og barnebarn.