Han synger, så fuglene forstummer

Copenhagen Opera Festivals Hæderspris går til tenoren Tonny Landy, der får den nye pris for i over et halvt århundrede at have sat sit præg på og øget interessen for opera

Den 78-årige tenor Tonny Landy har som den første modtagetprisen Copenhagen Opera Festivals Hæderspris for at give os ”uforglemmelige oplevelser” gennem tiden.
Den 78-årige tenor Tonny Landy har som den første modtagetprisen Copenhagen Opera Festivals Hæderspris for at give os ”uforglemmelige oplevelser” gennem tiden. Foto: Omar Ingerslev.

Allerede som 10-årig samledes folk omkring Tonny Landy for at lytte til hans særlige stemme, som har sikret den danske tenor en stor sangkarriere og et støt voksende publikum. I går kunne han træde op på scenen for her at lade sig hylde med en nystiftet hæderspris i forbindelse med årets Copenhagen Opera Festival.

Den 78-årige Tonny Landy har med sin lange karriere sat sit præg på den danske operascene, påpegede festivalleder Christina Nielsen i sin motiveringstale.

”Han har ikke bare givet os alle uforglemmelige kunstneriske oplevelser, han har også i sit virke som pædagog givet sin viden og ekspertise videre til de næste generationer,” lød det.

Sanger og skuespiller Tonny Landy er en yderst velkendt skikkelse på den danske opera- og musikscene, ligesom han er flittigt brugt på radio og tv. Efter sin debut i 1966 på Det Kongelige Teater som Alfredo i Verdis ”Traviata” var han i en årrække tilknyttet operaen i Lübeck og siden Göteborg. Herefter vendte han tilbage til Det Kongelige Teater, hvor han fra 1978 til 1994 medvirkede i mere end 700 forestillinger og 40 forskellige partier. Fra 1980 til 1994 var han desuden forstander for Det Kongelige Operaakademi og har siden 1986 undervist i sang ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. I 1977 Blev Tonny Landy slået til ridder af Dannebrog.

Ifølge den kongelige operasolist Peter Lodahl, hans ven og tidligere kollega, er Landy en fremragende repræsentant for sit fag med en ”stensikker teknisk begavelse” og ”suveræn musikalitet”.

Hans særlige styrke er ifølge Lodahl, at han ubesværet kan nå de såkaldte sjældne højeste toner i toppen af tenorstemmens register, som er nødvendige for at kunne synge de høje, krævende partier af eksempelvis Bellini og Donizetti.

Tonny Landy har samtidig gjort sit for at gøre opera mere folkelig og for både høj og lav uden for de store scener i storbyen. Han har deltaget i utallige små som store sammenhænge fra plejecentre til en lang række kirkekoncerter rundt-om i landet, og ofte sammen med sin musikalske partner, Tove Hyldgaard, som han fortsat optræder med.

Landy kommer ikke fra et fromt hjem, som han selv siger, men kirken har en særlig plads i hans hjerte, navnlig Messiaskirken i Charlottenlund nord for København, hvor han bor. Han har stadig stærke bånd til Aalholm Kirke i Valby, hvor han er opvokset og gennem over 30 år har givet julekoncert sammen med hustruen. De to har haft omkring 100 kirkekoncerter med programmet ”Tro, håb og kærlighed”, som Johannes Møllehave har arrangeret for dem.

Tonny Landy er oprindelig født Nuppenau som søn af repræsentant Kaj Nuppenau og Monna Jensen, der sang i damesangkor. Han blev uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Operaskolen og fik sin professionelle debut i 1959 som solist i Simon Rosenbaums ”MusiCabaret”. I 1994 blev han pensioneret fra Det Kongelige Teater, men fortsatte ufortrødent sin karriere som konferencier og tenorsanger både solo og sammen med hustruen, som han har været gift med i snart 50 år og har en voksen datter med. De mødtes under en turné med Danmarks Radios Underholdningskor i Belgien i 1965

”Vi optræder, når der er bud efter os, uanset om det skulle være søndag,” har den sangglade prisvinder sagt i Kristeligt Dagblad.

Imellem de mange optrædener og koncerter finder parret indre ro ved at gå ture i den nærliggende skov, hvor de for en stund lader fuglene stå for den smukke sang.