Han opdagede Strunge, Jac og Holck og fik digteren ud af elfenbenstårnet

Asger Schnack har præget det danske litterære miljø som både forfatter og forlægger i mere end et halvt århundrede. I morgen fylder han 70 år

"Jeg havde en fornemmelse af, at jeg var vidne til noget historisk. De her unge mænd repræsenterede en helt ny strøm i litteraturen,” har forfatter og forlægger Asger Schnack sagt om at opdage de danske digterikoner Michael Strunge, F.P Jac og Henrik S. Holck. –
"Jeg havde en fornemmelse af, at jeg var vidne til noget historisk. De her unge mænd repræsenterede en helt ny strøm i litteraturen,” har forfatter og forlægger Asger Schnack sagt om at opdage de danske digterikoner Michael Strunge, F.P Jac og Henrik S. Holck. –. Foto: Leif Tuxen.

Som 15-årig sendte Asger Schnack sin første digtsamling til forlaget Gyldendal. Han fik dengang at vide, at selvom han havde talent, var han for ung til at udkomme. Men han var velkommen til at skrive til dem igen, når han var blevet lidt ældre. Den unge forfatter holdt sig i skindet i hele to uger, før han sendte den næste bunke digte til samme forlag. Denne gang henviste redaktøren meget kortfattet til sit forrige brev og til, at Asger Schnack stadig var for ung.

Tre år senere udkom hans debut i form af digtsamlingen ”Øjeæbler” på forlaget Arena, mens den 18-årige forfatter stadig gik i gymnasiet.

I dag er der gået 52 år, og den nu 70-årige Asger Schnack har over 100 litterære værker i form af digte, romaner, essays og biografier om blandt andre Bob Dylan og Dan Turèll i sin bibliografi. Siden 1970’erne har han også ved siden af sit forfatterskab og fuldtidsstillinger på forlag som Borgen skabt sine egne forlag – heriblandt sit seneste, Asger Schnacks Forlag, fra 2014.

I sit virke som forlagsredaktør var han med til at opdage danske digterikoner som Michael Strunge, F.P. Jac og Henrik S. Holck.

Asger Schnack har altid følt en sammenhæng mellem det at skrive selv og det at udgive andre digteres værker. Til Kristeligt Dagblad har han tidligere beskrevet det som en trang til at give sin egen generations forfattere en ekstra kanal, men også yngre generationers forfattere har mødt hans støtte og begejstring.

Romanforfatter Stine Pilgaard mindes sin tid som Asger Schnacks elev på Forfatterskolen med glæde:

”’Generøsitet’ må være det ord, der beskriver Asger bedst. For hvor de fleste forfattere har travlt nok med deres eget mellemværende med litteraturen, har Asger lige så travlt med andres mellemværende. Da han var min lærer på Forfatterskolen, havde han en helt unik evne til at give sin begejstring over et værk eller en forfatter videre til eleverne. Han synes at opleve verden som en serie af underværker, for han føler litteraturen utrolig stærkt og formidler den lige så stærkt. Samtidig var han fuldstændig uselvisk optaget af, at det skulle gå os godt. Selv efter at jeg blev færdig på skolen, har han vejledt og motiveret mig i arbejdet med begge mine to bøger.”

I sit eget forfatterskab har Asger Schnack udfordret idéen om digteren som en ensom sjæl i et elfenbenstårn, der kun kunne skabe kunst med sig selv, da han dannede lyrikkollektivet ”Bandet Nul” med digterkollegerne F.P. Jac og Klaus Høeck i 1980. De tre kunstnere skrev sammen fire bøger, og Asger Schnack har i dag svært ved at skelne den ene digters ord fra den andens.

At Asger Schnack på denne måde har sat vigtige aftryk i den danske litteratur som både kunstner og formidler, kan ikke diskuteres. Det har professor i dansk litteratur ved Syddansk Universitet Anne-Marie Mai tidligere skrevet under på over for Kristeligt Dagblad:

”Som digter har Asger Schnack været vigtig som en del af det store opbrud i 1960’ernes litteratur. Han har prøvet uvante genrer af og inddraget inspiration fra andre kunstarter i poesien. Som litteraturformidler er han en af vor tids allerbedste. Han er i besiddelse af en ganske særlig begejstring, en enorm viden og et personligt nærvær i det, han formidler. Som forlægger har han beriget den litterære kultur med en sand perlerække af udgivelser og genudgivelser.”

Privat har han døtrene Rosita og Christine, og hans yndlingsforfatter er J.P. Jacobsen, af hvem han har flere udgaver af samme bog stående på sin hylde derhjemme.

Asger Schnacks seneste digtsamling, ”Graffiti”, udkom i 2017 i anledning af hans 50-års forfatterjubilæum. Han har modtaget flere prominente legater, blandt andet F.P. Jacs Mindelegat i 2013.