Ny kunstdirektør vil finde kunstlivets Yahya Hassan

DR 2-chef Michael Thouber er udnævnt til ny direktør for Kunsthal Charlottenborg, som ifølge den nye leder blandt andet har til opgave at provokere

Michael Thouber er ny direktør for Kunsthal Charlottenborg i København, som har haft ledelsesmæssige problemer gennem flere år.
Michael Thouber er ny direktør for Kunsthal Charlottenborg i København, som har haft ledelsesmæssige problemer gennem flere år. . Foto: Kunsthal Charlottenborg.

Lave besøgstal, dårlig økonomi og ledelesproblemer har gennem flere år præget billedet af Kunsthal Charlottenborg i København.

En direktør gik midt i en vigtig fusion med Kunstakademiets Billedkunstskole i 2012, og efter kun to år gik den næste som følge af et underskud på 860.000 kroner. Siden årsskiftet har direktørposten været bestridt af kurator Henriette Bretton-Meyer.

Nu kommer der ledelsesmæssige kræfter til, der skal holde styr på kunsthallen. Det er den nuværende kanalchef på DR 2, Michael Thouber, der er udnævnt til direktør for Kunsthal Charlottenborg, hvor han tiltræder den 1. september.

I løbet af efteråret skal han udarbejde en visionsplan for kunsthallens profil for de kommende år. Den nye direktør har allerede en idé om, hvordan den vision skal se ud.

Han ønsker, at kunstnerne atter får en mere central plads i samfundsdebatten og samfundsudviklingen, og her skal kunsthallen være en central spiller. Kunstnerne har ifølge Thouber mistet deres naturlige og væsentlige og kritiske plads i samfundsdebatten.

”Jeg vil gerne være med til at finde den næste Yahya Hassan inden for billedkunstens verden. Der er mange flere med hans format og talent på kunstscenen. Jeg vil gerne gøre Kunsthal Charlottenborg til et sted, hvor danskerne kan møde visionære, provokerende og relevante betragtninger om den tid, vi lever i,” siger Michael Thouber i en pressemeddelelse.

Kunsthal Charlottenborg, der ligger ved Kongens Nytorv i hjertet af København og har fokus på dansk og international samtidskunst, er en del af Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedskoler under Kulturministeriet.

Rektor for billedskolerne, Sanne Kofod Olsen, erkender over for Berlingske, at kunsthallen har været for elitær, og at den skal tiltrække flere mennesker og større opmærksomhed i offentligheden.

Hun har været ansvarlig for ansættelsen af Thouber og påpeger, at han har gode erfaringer både med kunst, lederskab og kommunikation og ”vægter samtidskunsten og dens betydning i samfundet”.

Michael Thouber er født i 1971 og cand.mag. i moderne kultur fra Københavns Universitet med en bachelor i kunst- og religionshistorie.

Han har arbejdet for Danmarks Radio i en årrække, først som kulturredaktør og som kanalchef fra 2012, hvor han og tv-vært Adam Holm stod for den største relancering af DR 2 siden kanalens start i 1996. DR 2 skulle være mere debatskabende, og allerede i den første uge blev DR-ledelsen kritiseret for at være røde lejesvende.

Holm var vendt tilbage som Deadline-vært, og Thouber var kanalchef, mens der kørte en hed debat i medierne om lejesvende, et kildekritisk interview med den mordtruede Lars Hedegaard og et nyt program om køn af X Factor-dommeren Thomas Blachman og nøgne kvinder.

”Jeg tror, at det er sådanne programmer, der er med til at holde DR 2 i live, nemlig at gøre det, som gør ondt, og som ikke passer ind andre steder,” sagde Thouber i et interview 100 dage efter ”Kanal Klogs” relancering.

Før tiden på DR var han fra 2006 til 2012 strategisk rådgiver hos designbureauet e-Types og desuden i 2011 deltidsvært på Radio24syv.

Thouber har erfaring med kunst og var i slutningen af 1990'erne tilknyttet museerne Glyptoteket og Arken. Han er medstifter af udstillingsstedet og magasinet 1% og har kurateret flere udstillinger i både Danmark og i udlandet, senest udstillingen ”Mit navn er Jørgen Leth” på Kunstforeningen Gl. Strand samt udstillingen ”Zeigen” - en lydudstilling med 156 deltagende kunstnere i Nikolaj Kunsthal i København.

Michael Thouber er desuden medforfatter til bogen ”Alt det man ikke ser” om samtidskunst.

Han er gift og far til to døtre.