Han vil have familien Danmark op af divaneseren

Designer og modeekspert Jim Lyngvild elsker med egne ord at skabe debat, selvom hans udtalelser ofte kaster ham ud i mediestorme. I dag fylder han 40 år

Jim Lyngvild blev for nylig genstand for kritik, da han medvirkede til at redesigne National­museets vikingeudstilling. Modeeksperten havner ofte i mediestorme, og han er ikke bange for at sige sin mening. –
Jim Lyngvild blev for nylig genstand for kritik, da han medvirkede til at redesigne National­museets vikingeudstilling. Modeeksperten havner ofte i mediestorme, og han er ikke bange for at sige sin mening. – . Foto: Niels Meilvang/Ritzau Scanpix.

Han er designer og modeekspert. Fotograf og forfatter. Asatroende og bosiddende i en vikingeborg på Fyn, som han selv har bygget. Iværksætter og indehaver af sin egen creme-serie. Og så spiste han sig i 2010 til en plads i Guinness Rekordbog, da han indtog syv Ferrero Rocher-chokolader på ét minut.

Mediepersonligheden Jim Lyngvild, som i dag fylder 40 år, må siges at kunne lidt af hvert. Ovenstående er blot et udpluk af, hvad han har beskæftiget sig med, siden han i 2005 medvirkede i realityprogrammet ”Robinson Ekspeditionen” og for alvor blev kendt i den danske offentlighed.

Lyngvild gør sig dog bemærket for mere og andet end rekordsættende chokoladespisning, realityprogrammer og modetips. Moden har, fortalte han til Berlingske i 2013, kun været ”et springbræt” for ham til at udbrede sine idéer og til at skabe debat, som får ”familien Danmark op af divaneseren”.

Senest var det dog en række historikere, han fik op af stolene, da Nationalmuseet bekendtgjorde, at Lyngvild har været med til at redesigne museets vikingeudstilling. Lyngvild er erklæret vikingeentusiast og asatroende, men fik heftig kritik for ikke at have de nødvendige videnskabelige kundskaber til at varetage opgaven. En af kritikerne, Jakob Seerup, direktør for Bornholms Museum, kaldte i den forbindelse Lyngvild for en ”dilettant” og en ”useriøs populist”.

Men det er langtfra første gang, at Lyngvild havner i en mediestorm. Han er kendt for at sige, hvad han mener, både i medierne og på sin Facebook-side, hvor mere end 150.000 mennesker følger med, og ofte viser det sig, at hans person og hans udtalelser og er kontroversielle.

Flere gange er Lyngvild for eksempel raget uklar med det danske LGBT-miljø, på trods af at han selv åbent er homoseksuel og gift med en mand, Morten Paulsen. Det skete for eksempel, da Lyngvild brugte udtrykket ”små bøssekarle” i et interview med Ekstra Bladet i 2013 og efterfølgende blev fyret som vært ved Copenhagen Pride. Et par år senere, i 2015, vakte det ligeledes opsigt, da Lyngvild forsvarede DF-politikeren Mette Hjermind Dencker, som havde kaldt homoseksualitet unaturligt.

”Jeg lever ikke i den der bøsse-boble, hvor man skal rende rundt og bøsse den af. Det er sådan noget fjolleri. Min seksualitet deler jeg kun med ét menneske, og det er min mand,” sagde Lyngvild i den forbindelse til TV 2 Nyhederne.

Tidligere i år vakte det desuden stor opstand på Børnesagens Fællesråds Facebook-side, da det blev annonceret, at Lyngvild var udvalgt til at overrække Børnesagsprisen. I kommentarsporet udtrykte mange begejstring, men de mange vrede kommentarer var ikke til at overse. Flere kaldte Lyngvild ”racist” med henvisning til hans udtalelser i debatten om flygtninge og indvandrere, hvor Lyngvild jævnligt markerer sig. Tilbage i 2016 holdt han for eksempel det, Ekstra Bladet efterfølgende kaldte en ”dundertale for danskheden”, da han medvirkede i DR-programmet ”Vi ses hos Clement”. Her fortalte han blandt andet, hvor rasende han bliver, når politikerne taler om at forbyde svinekød i daginstitutionerne.

”Vi er sgu da ikke bange for de fremmede, men vi er hamrende stolte af det danske! Dét vil vi beskytte!”, sagde Lyngvild i programmet.

Tidligere det år havde Lyngvild desuden meldt sig ind i Det Konservative Folkeparti, men har for nylig afvist at gå ind i politik.

Det holder ham dog ikke tilbage fra fortsat at blande sig. Modet til at sige lige det, der passer ham, opbyggede Lyngvild i sin barndom, som blandt andet var præget af mobning. Det beskriver han i sin bog ”Møgunge”, der udkom i 2016, og som handler om hans opvækst i Albertslund ved København i en dysfunktionel og voldsramt familie, hvor han skiftede skole 11 gange og i en periode var indlagt på børnepsykiatrisk afdeling.

”Jeg har lært, at møgungerne – de små, skæve og mærkelige eksistenser – som regel er dem, der vokser op og bliver fuldstændig fantastiske (...),” sagde Lyngvild til Ekstra Bladet i forbindelse med bogens udgivelse.