Prøv avisen

Han ville gerne mætte alle munde

Per Pindstrup-Andersen. Foto: .

Per Pinstrup-Andersen har brugt hele sit professionelle liv på at finde ud af, hvordan man kan bekæmpe sult og underernæring. Den internationalt anerkendte landbrugsøkonom fylder 75 år i dag

Der er stort set ikke den pris eller anerkendelse, som Per Pinstrup-Andersen ikke har høstet for sin forskning i fødevaresikkerhed med den internationale fødevarepris i 2001 som et af højdepunkterne. Hans cv omfatter mere end fem sider, og alene oversigten over udmærkelser og priser udgør to sider. For vel er Per Pinstrup-Andersen alt andet end anmassende, men hans mere end 40 års engagerede forskning i sult og underernæring har siden hans eksamen fra Landbohøjskolen i København i 1965 talt for sig selv.

Den danske landbrugsøkonom, der i dag kan fejre 75-års-fødselsdag som professor emeritus ved det amerikanske Cornell Universitet, har gennem hele sit arbejdsliv kæmpet for at finde ud af, hvordan alle mennesker, uanset hvor på kloden de måtte befinde sig, kan få tilstrækkeligt at spise. Og han har igen og igen præsenteret denne verdens politikere for forskningsbaseret viden om, hvordan de kan afskaffe sult hvis de ellers bare vil.

LÆS OGSÅ: Følgerne af internetrevolutionen

Desværre har politikerne ikke reageret i samme tempo, som Per Pinstrup-Andersen har evnet at skabe forskningsresultater, og det har gennem alle årene oversteget hans fatteevne, at den politiske vilje til at udrydde sulten, har været så lille, at omkring 800 millioner mennesker stadig ikke får mad nok. Han har sammenlignet denne stille aflivning af mennesker med folkedrab og undret sig over, at det har kunne få lov at fortsætte i årtier, når der ligger masser af viden om, hvordan katastrofen kan afværges.

Da han for fem år siden udgav bogen Fattigdom og sult. Problemer der kan og bør løses, bemærkede han i et interview med Kristeligt Dagblad, at det bestemt ikke har skortet på rapporter om sult og planer for, hvordan man skal afskaffe den, men at viljen til at sætte handling bag de mange ord har manglet.

Så det ér en skam, at papir ikke er fordøjeligt, som han konstaterede på sin karakteristisk afdæmpede, men præcise facon.

Blandt nødhjælpsorganisationerne, der forsøger at afhjælpe sulten i det daglige, nyder Pinstrup-Andersen stor respekt for sin saglige tilgang til den kæmpe udfordring, sult og fødevaresikkerhed er. Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, roser Per Pinstrup-Andersen for hans evne og vilje til at markere sig i offentligheden altid på et videnskabeligt grundlag.

Det er så vigtigt, at vi allesammen politikere som organisationer bliver udfordret på vores egne opfattelser af, hvordan verden hænger sammen. Vi har brug for forskere, der melder dygtigt og dedikeret ud, og det har Per Pinstrup-Andersen altid gjort, siger han.

Per Pinstrup-Andersen kommer fra beskedne kår. Han er vokset op på en gård ved Nibe i Nordjylland og begyndte som 14-årig at arbejde som landbrugsmedhjælper. Efter militærtiden lykkedes det ham at komme på Landbohøjskolen i København, hvor han blev færdig som landbrugsøkonom som 26-årig. Lige siden har Per Pinstrup-Andersen stort set forsket og arbejdet i USA, ikke mindst gennem 17 år ved IFPRI, Det Internationale Forskningsinstitut for Fødevarepolitik, hvor han var generaldirektør fra 1992 til 2002. Siden blev han professor ved Cornell Universitet i USA, hvor han fratrådte som aktiv forsker i december sidste år, men har bevaret tilknytningen som emeritus.