Healerpolitiker runder de 60

Ulla Sandbæk fylder 60 år i dag og planlægger et nyt liv efter næste valg til Europa-Parlamentet

Ulla Sandbæk fylder 60 år i dag. Hun er præst i Høsterkøb ved Birkerød, men har 100 procents orlov for at passe sit job som skeptisk Europa-parlamentariker for JuniBevægelsen. Ved næste valg stiller hun sandsynligvis ikke op igen, men hun vil heller ikke tilbage til præstegerningen. I stedet planlægger hun at gøre noget helt nyt i den såkaldt tredje alder.

Hendes engagement for at sikre befolkningen i Den tredje Verden bedre vilkår er kendt, og det er også læserbreve om analfabetisme, u-landsbistand og børns rettigheder hun har skrevet flest af. Men i februar fortalte hun i et interview med Kristeligt Dagblad, at hun også kan heale. Desuden mente hun, at prædikenen får for meget vægt i folkekirkens gudstjeneste på bekostning af spiritualitet, mens hun ikke følte, at det er nødvendigt at bede om syndernes forladelse.

Dermed kom hun ind i en hel anden type læserbrevsstorm, hvor der blev truet med læreretssag og klaget til kirkeministeren. Stormen har knapt lagt sig endnu, og så sent som i går bragte Kristeligt Dagblad et læserbrev, hvori en teolog argumenterede for, at Ulla Sandbæks healinger trækker på onde eller dæmoniske kræfter. Men Ulla Sandbæk er vant til uvejr, ligesom sin far, provst Harald Sandbæk, der heller ikke var bange for modgang og blandt andet blev kendt for sit modstandsarbejde under Anden Verdenskrig.

Israel-støtte

Ulla Sandbæk blev præget af faderens modstand mod jødeforfølgelserne, og hun var med til at genopbygge Israel efter Seksdageskrigen og har kaldt Israel »mit andet hjemland«. Men i de seneste år har israelernes ødelæggelser i palæstinensiske områder fået hende til at argumentere for oprettelsen af en palæstinensisk stat med Østjerusalem som hovedstad.

Ulla Sandbæk blev teolog fra Københavns Universitet i 1971, og efter kandidateksamen var hun i to år præst i Filipskirken på Amager og derefter sognepræst i Høsterkøb og Birkerød.

Hun har bidraget til prædikesamlingerne »Fra det mindste til det største« og »I min faders hus er der mange boliger« samt konfirmandundervisningsbogen »I virkeligheden«.

I Europa-Parlamentet sidder hun i Udviklingsudvalget og Kvindeudvalget og er formand for gruppen om Befolkning, bæredygtig udvikling og reproduktiv sundhed.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk