Prøv avisen

Henrik Dahl - en fræk og udfarende freelanceintellektuel

Henrik Dahl fylder 50 år i morgen. -- Foto: Leif Tuxen.

Sociologen Henrik Dahl er en af mediernes mest brugte samfunds- debattører. I morgen fylder han 50 år

"Henrik Dahl Flertydig" står der som en teknisk betegnelse, når man slår Henrik Dahl op på det brugerbaserede leksikon Wikipedia. For der findes også en tidligere tv-vært og en fodboldspiller med samme navn. Men også sociologen Henrik Dahl er flertydig. For Henrik Dahl er måske først og fremmest nysgerrig. Det er ikke så få emner, han gennem tiden har haft under behandling. Og han er da heller ikke gået af vejen for at optræde med sit store hår og sine hurtige replikker som livsstilsekspert i DR 1?s "Kender du typen?" eller som vært på "Dahls Duel" på P1 eller som vittig klummeskribent i aviserne. Og mens han selv er svær at indfange, har han selvsikkert segmenteret resten af befolkningen efter, hvor de bor, eller hvilken avis de læser. Røre skabte det da også, da han kastede et koordinatsystem ned over Storkøbenhavn, så man – nå ja, groft sagt – kunne inddele københavnerne i fire forskellige sociologiske segmenter. Eller da han kritiserede det danske kunststøttesystem som anmelder i Weekendavisen. Men det er netop den slags markante udmeldinger, der har gjort ham til en af landets mest brugte samfundsdebattører. For det er få akademikere, der tør skarpvinkle deres budskab så meget, at alle forstår det, som Henrik Dahl.

– Han er nok en af de vigtigste og mest interessante debattører, vi har. For han forener det intelligente med det frække. Men han er nok for alsidig og analytisk til selv at blive meningsdanner i klassisk forstand, siger litteraturprofessor Nils Gunder Hansen, der har anmeldt flere af Henrik Dahls bøger i Kristeligt Dagblad.

Henrik Dahl er præstesøn ud af en søskendeflok på syv. Han er født i Århus, men flyttede sammen med forældrene til Vestsjælland, da han blot var et år. Men det blev først og fremmest i Skærbæk, at han voksede op. Henrik Dahl er uddannet fra Københavns Universitet, University of Pennsylvania og Handelshøjskolen i København, hvor han fik sin ph.d.-grad. Men selvom han også har undervist på RUC og CBS (oven i købet som adjungeret professor), er det først og fremmest som uafhængig freelanceintellektuel, at han har gjort sig gældende i den danske debat. Fra 1994-1998 var han forskningschef og analysefaglig direktør i ACNielsen AIM A/S. I 1998 var han med til at stifte analysefirmaet Explora. Men det er som skribent, forfatter og foredragsholder, han har gjort sig mest bemærket. Debatbogen "Den kronologiske uskyld" fra 1998 gav ham kolossal omtale. Og siden har han haft fast plads i spalterne – blandt andet omkring sin seneste bog, "Det usynlige Danmark". Privat er han fraskilt far til tre børn.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk