Hippiepræsten, der bokser med kirketjeneren

Præst Erik Bock er en af de 25 personer i Blågaards Sogn, der i går indkaldte til menighedsmøde angående de afviste irakiske asylsøgere i Brorsons Kirke. Den farverige nørrebropræst bor i kollektiv og slås ofte med kirketjeneren

Præst Erik Bock beskrives af venner som en Jens Jørgen Thorsen-type, der bor i et Pipi Langstrømpe-hus. Og så elsker han at slås med kirketjeneren. -
Præst Erik Bock beskrives af venner som en Jens Jørgen Thorsen-type, der bor i et Pipi Langstrømpe-hus. Og så elsker han at slås med kirketjeneren. -. Foto: Leif Tuxen.

Når 67-årige Erik Bock går på arbejde som præst i Hellig Kors Kirke på Nørrebro i København, har han tøj på, der godt kan tåle at blive krøllet. Og når han i det daglige vil brænde noget af sit høje energiniveau af, knytter han næverne og tager en lille slåskamp med kirketjeren. Det sker gerne flere gange om ugen og både i "legestuen" i præstegården og ude i præstehaven.

Erik Bock er en af de 25 personer i Blågaards Sogn, der i går indkaldte til et ekstraordinært menighedsmøde, fordi knap 60 afviste irakiske asylsøgere har søgt ly i Brorsons Kirke. Han er imod menighedsrådets beslutning om at lade irakerne bo i kirken og mener ikke, at kirkens opgave er at være politisk. Han går ind for, at alle skal overholde de love, der bliver vedtaget på Christiansborg, og han mener, at sognet bliver splittet op i de gode og de onde - dem, der mener, at irakerne skal have lov til at være i kirken og ikke skal sendes tilbage til Irak, og dem, der ikke mener det. Irakerne skal pakke sammen og forlade kirken, inden politikerne vedtager, at politiet skal fjerne dem med magt, mener han.

Erik Bock er faktisk aldrig typen, der går med fløjlshandsker, og tilbage i 1970'erne, da han blev indsat som præst i Hellig Kors Kirke, blev han kaldt "provopræsten". I 1974 blev han suspenderet på grund af uoverensstemmelser i menighedsrådet og fik ikke lov til at gå ind i kirken. Men som en nær ven beskriver det, så gik han ikke hjem med nedbøjet hoved, men fandt sig en ølkasse, trådte op på den og begyndte at prædike.

Som præst er Erik Bock en person, der kan samle mange mennesker i kirkens rum, men også i præsteboligen er der altid fuldt hus. På fire etager er Erik Bock og mange andre samlet i et slags kollektiv, hvor han kun har stueetagen for sig selv. En Jens Jørgen Thorsen-type i et Pipi Langstrømpe-hus, som vennerne beskriver det.

Men det at være moderne hippie og præst er noget, der kan få folk til at gå i kirke. Det er længe siden, at kirken har været fyldt helt op, men mange mennesker kommer et par gange om måneden som faste kirkegængere. Peter A.G fra rockbandet Gnags er en af dem. Mange mennesker vil derfor savne Erik Bock, når han skal gå af om et par år på grund af sin alder, mener vennerne.

Erik Bock er præstesøn og født på Falster. Han studerede teologi på Aarhus Universitet og blev færdig i 1969. Inden da havde han taget et par år i Rom i Italien, hvor han havde studeret katolicismen. Han fandt dog ud af, at det var folkekirken, der betød noget for ham, og han vendte tilbage til studierne i Århus. Den første søndag i advent 1970 blev han indsat som præst i Hellig Kors Kirke på Nørrebro. Om et par år kan han ikke længere være præst, da han fylder 70 år, men han regner med at tage tilbage til Århus et halvt års tid før, han skal gå af. Her vil han blandt andet sejle i sin kajak ved sit sommerhus, når det altså ikke er for koldt uden våddragt.

Erik Bock er fraskilt og har to sønner.

fogsgaard@kristeligt-dagblad.dk