Hjerterummets vægge, gulv og tag

Den verdenskendte arkitekt Dorte Mandrup-Poulsen går ikke på kompromis, når hun går i gang med et byggeri. Hjertet skal være med, mener dem prisvindende arkitekt, der fylder 50 år i morgen

Arkitekt Dorte Mandrup-Poulsen tegner bygninger, der skal bringe mennesker sammen og øge fællesskabet.
Arkitekt Dorte Mandrup-Poulsen tegner bygninger, der skal bringe mennesker sammen og øge fællesskabet. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Hun har sat sit eftertryk forsvarligt på en ellers mandsdomineret branche. For arkitekt Dorte Mandrup-Poulsen gør ikke ting halvt og slet ikke sit arbejde. I morgen fylder hun 50 år.

Kolleger beskriver hende som kompromisløs i sin æstetik og tilgang til arkitektur og med en sjælden elegance, der samtidig kræver en masse hårdt arbejde. Og det klinger da også i overenstemmelse med Dorte Mandrup-Poulsens livsfilosofi, der i al sin enkelhed går ud på at gøre sig umage, når man engagerer sig. Hvis man skal bruge sin kostbare tid på noget, skal det gøres ordentligt, og vigtigst af alt skal hjertet være med i arbejdet.

Den tilgang til arbejdet og livet har gjort Dorte Mandrup-Poulsen verdenskendt for sin arkitektur og har vundet hende adskillige priser både i Danmark og i udlandet. Senest Idrættens Arkitektpris for hendes særlige evne til at bygge idrætanlæg, der ikke kun bringer glæde til udøverne, men inddrager hele lokalsamfundet. Et eksempel på det er idrætshuset Prismet på Amager, men det følger i hælene på en lang række tidligere byggeprojekter med et socialt og samfundsengagerende fokus.

For bygninger, der betyder noget i menneskers indbyrdes tilværelse, er Dorte Mandrup-Poulsens vision for arkitekturen, hvilket også har vundet hende C.F. Hansen Medaillen, den mest prestigefyldte pris for danske arkitekter, Nykredits Arkitekturpris og Eckersberg Medaillen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ligeledes er hun blevet tildelt flere tillidshverv hos Akademirådet, Danmarks Designråd og tidligere ved Statens Kunstfonds tremandsudvalg for arkitektur.

Hun startede sin egen tegnestue i København i 1999, Dorte Mandrup Arkitekter, efter at have haft succesfuldt samarbejde med arkitektkollegaen Niels Fuglsang, og inden da havde hun arbejdet i det velrenommerede arkitektfirma Henning Larsens Tegnestue.

Dorte Mandrup-Poulsen blev uddannet fra Arkitektskolen i Aarhus i 1991, men selvom hun har viet sit liv til arkitektonisk nyskabelse og er datter af en arkitekt, har det ikke altid ligget i kortene, at det var den vej, hun ville følge. Hun har derfor både læst skulptur og keramik på en kunstskole i USA, grafisk design på Designskolen i Kolding og tilmed medicin i en kort periode.

I fritiden kaster Dorte Mandrup-Poulsen sit engagement ind i skisport, hvor hun helst vil på adskillige rejser i løbet af sæsonen. Resten af hverdagen deler hun som alenemor med sin teenagedatter, Clara Mandrup Lundgaard.

julie.hansen@k.dk