Hobbitten fra Bagsværd, Christiania og Bornholm er død

Intet projekt var for stort, småt eller mærkeligt for journalisten, reklamemanden og serieiværksætteren Jacob Ludvigsen, der blev 69 år

Jacob Ludvigsen var fuld af originale idéer og levede fint med, at hans karriere måske ikke havde det mest stringente forløb.
Jacob Ludvigsen var fuld af originale idéer og levede fint med, at hans karriere måske ikke havde det mest stringente forløb. . Foto: Simon Fals/Polfoto.

I oktober 1971 udkom den 39. udgave af avisen ”Hovedbladet – Danmark og omegns folkeblad” og blev læst af en lille, indviet kreds af unge københavnske blomsterbørn. En af forsidens overskrifter lød ”Liv på andre kloder”, men den klart højest prioriterede overskrift var ”Civilisterne erobrede militærets ’forbudte by’”.

Således begyndte eventyret om det, der blev til fristaden Christiania med alt, hvad det indebar af alternativ livsstil og hashhandel. Hovedbladets redaktør, invasionsstyrkens anfører og hovedforfatteren til første udkast til fristadens grundlov var én og samme person, den dengang kun 23-årige Jacob Ludvigsen. Nu er han død i en alder af 69 år.

Jacob Ludvigsen var en sand original. Han var fuld af skæve og mærkelige idéer, som gerne blev hurtigt afløst af nye indfald, og det kunne irritere ham, hvis man mange år senere ville diskutere Christiania. For selvom han stod ved, at han havde været med til at udtænke, etablere og mediedække fristaden, så fik han selv hurtigt nok af den og bosatte sig i stedet på Bornholm sammen med sin hustru, Elizabeth Løvegal.

Det hele begyndte ellers i Bagsværd nord for København, hvor Jacob Ludvigsen voksede op som søn af en far, der var avisredaktør og en mor, Ida Nyrop Ludvigsen, der blandt andet oversatte Tolkiens ”Hobbitten” og ”Ringenes Herre” til dansk. Den idérige og sprogligt veloplagte unge mand blev gode kammerater med den lidt ældre digterspire Dan Turéll, og lynhurtigt gjorde han journalistisk karriere fra Folkebladet for Gladsaxe Kommune til Skive Folkeblad, Ekstra Bladet, Information og Danmarks Radios ungdomsredaktion, hvor han sammen med skuespilleren Jesper Klein provokerede borgerskabet og den voksne generation i udsendelsesrækken ”Peberkværnen”, inden han iværksatte sin egen avis – samt Christiania og Thylejren.

Senere i livet har han iværksat mange andre ting. Intet projekt var for stort, småt eller mærkeligt, og Ludvigsen stillede ikke krav om, at hans livsbane skulle følge en logisk, forudsigelig kurs.

Således rystede det puritanerne i pressen, da han sidst i 1980’erne gik direkte fra et chefjob på Ekstra Bladet til reklamebureauet Wibroe, Duckert & Partners, hvor han blev kendt som ophavsmand til Tuborg Squash-reklamerne med Jacob Haugaard og Finn Nørbygaard. Selvom hans base var Bornholm, hvor han boede med sin kone og deres to døtre, foregik en stor del af journalistik- og reklamearbejdet fortsat i hovedstaden. Lokalt på Bornholm engagerede han sig dog også journalistisk i den lokale ugeavis, og etablerede en lokal botanisk have med 300 lægeplanter. Han forsøgte sig også som iværksætter af en lokal sporvognslinje, men uden held.

En del af hans mere vellykede projekter blev udfærdiget i bogform, herunder erindringsværket ”Hobbit i habit” fra 2013 og ”Den fulde sandhed om spiritus”, som udkom året efter. Jacob Ludvigsen har også været skribent på såvel Kristeligt Dagblad som på Korsbæk Tidende sammen med Matadors 99-årige opfinder, Lise Nørgaard, og ifølge familien døde han ”på toppen af sin karriere”. Så sent som lørdag var han på vej til reception for sin nyeste bog – en bog om kød udgivet i samarbejde med Slagteren på Kultorvet – da han akut måtte indlægges på Rigshospitalet på grund af en sprængt hovedpulsåre.