Højskolens grundlag er en glæde over det liv, vi har fået

”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder,” sagde Storm P. Det samme siger det fungerende forstanderpar på Rude Strand Højskole, Eva Bach og Aage Augustinus. Senere på måneden begynder højskolen for seniorer sin sæson med et nyt kursus om livsfortællinger

Livsfortællinger er berigende, mener Aage Augustinus, der sammen med sin hustru Eva Bach er fungerende forstander på Rude Strand Højskole ved Odder. Højskolen for seniorer starter op med et nyt kursus om netop livsfortællinger på søndag i næste uge. -
Livsfortællinger er berigende, mener Aage Augustinus, der sammen med sin hustru Eva Bach er fungerende forstander på Rude Strand Højskole ved Odder. Højskolen for seniorer starter op med et nyt kursus om netop livsfortællinger på søndag i næste uge. - Foto: Karen Bohøj

Når Rude Strand Højskole ved Odder byder velkommen til en ny sæson den 21. august, er det tidligere – og nuværende fungerende – forstanderpar Eva Bach og Aage Augustinus, der tager imod de fremmødte seniorer.

På plakaten er det nye kursus ”Her er mit liv”, og frem til den 26. august skal deltagerne lære at samle, gemme og fortælle egne livsfortællinger til glæde for andre. Dagene bliver fyldt med en række foredrag om blandt andet andres livshistorier, men også vejledning til, hvordan seniorerne kan formidle ord, billeder og tekst om deres eget liv på digitale medier.

For der er megen værdi i at kunne fortælle sin livshistorie, mener Aage Augustinus. Vi lever i en tid mere flydende end nogensinde og med en hastighed, der gør det væsentligt at berette historierne om en anden tid, som fandt sted for ikke så længe siden, siger han.

Netop berigende er nok et rammende ord for de kurser, Rude Strand Højskole udbyder til seniorer. Det er læring om dansk kultur, historie og litteratur, men lige så vigtigt er kursernes fokus på det fællesskab, der opstår deltagerne imellem. Det handler om at få folk til at mødes, forklarer Aage Augustinus.

Både han og hustruen, Eva Bach, fremhæver gerne Storm P.-citatet ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” i forbindelse med højskolelivet for seniorer.

”For mig er højskolens grundlag en glæde over det liv, vi har fået. Det er fantastisk at leve, uanset hvilken alder man har, og taknemmeligheden over at være til er det bærende for det, man foretager sig. Så man kommer fra højskolen med en lyst til at kaste sig ud i livet,” siger Aage Augustinus.

Det 64-årige forstanderpar forlod i første omgang højskolen, der dengang hed Rude Strand Seniorhøjskole, i 2014. På daværende tidspunkt havde Eva Bach og Aage Augustinus haft syv års gang som forstandere på stedet, og tiden var nu inde til at gå på efterløn. Men da den landsdækkende organisation Danske Seniorer tidligere i år købte og overtog den ellers konkursramte højskole, blev parret hentet tilbage som fungerende forstandere for at hjælpe med atter at etablere det, der nu hedder Rude Strand Højskole. De forventer at blive på posten, indtil en ny forstander kommer til, fortæller Aage Augustinus – og derefter fortsætter de livet på efterløn.

Både Aage Augustinus og Eva Bach er født i 1952. Aage i Odder og Eva i Ry, der ligger i Skanderborg Kommune. Aage Augustinus er uddannet cand.mag. i historie og religion fra Aarhus Universitet og fik som nyuddannet et vikariat på Rude Strand Højskole. Siden blev han lærer på først Elbæk Folkehøjskole, dernæst på Snoghøj, før han i 1997 kom til Ask Højskole som forstander. Aage Augustinus har desuden været valgmenighedspræst i Odder og i Gl. Rye, mens Eva Bach er tidligere uddannelsesleder og leder af den internationale enhed på Gedved Seminarium.

Parret bor i Gl. Rye i Skanderborg Kommune og har sammen to børn. Eva Bach interesserer sig for sociale forhold, mens Aage Augustinus gerne beskæftiger sig med litteratur og historie. Han holder desuden foredrag om blandt andre Grundtvig og om ”Glæden ved at være til”, ligesom han i øjeblikket skriver på ”noget kirkehistorie”.