Hos ham er alt i orden og gennemtænkt

Uden professor, dr.theol.h.c. Niels Jørgen Cappelørns enestående indsats var kæmpeværket Søren Kierkegaards Skrifter aldrig blevet realiseret. På søndag overdrages værket til Københavns Universitet af fonden bag

Opgaven med udgivelsen af ”Søren Kierkegaards Skrifter” er fuldbragt, men åbner for Niels Jørgen Cappelørn nye forskningsprojekter om blandt andet teologien i Kierkegaards taler ved altergangen i Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke. –
Opgaven med udgivelsen af ”Søren Kierkegaards Skrifter” er fuldbragt, men åbner for Niels Jørgen Cappelørn nye forskningsprojekter om blandt andet teologien i Kierkegaards taler ved altergangen i Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke. –. Foto: Peter Kristensen.

Niels Jørgen Cappelørn vil givetvis mene, at det er Søren Kierkegaard (1813-1855), der er festens hovedperson på søndag. Og det er da også 200-året for teologen, filosoffen og forfatterens fødsel, der vil blive markeret med deltagelse af dronning Margrethe ved en gudstjeneste i Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, og efterfølgende festivitas i Københavns Universitets festsal. Her bliver højdepunktet den formelle overdragelse af det 55 bind store værk Søren Kierkegaards Skrifter til universitetet af Fonden Søren Kierkegaard Forskningscenteret.

Men dette kæmpeværk bestående af 28 bind med Søren Kierkegaards tekster og 27 bind med tekstredegørelser og kommentarer var aldrig blevet realiseret, havde det ikke været for Niels Jørgen Cappelørn.

Den 68-årige professor, dr.theol.h.c. og tidligere direktør for Søren Kierkegaard Forskningscenteret, SKC, har, som det lyder fra en, der kender ham godt, været enestående. Fordi han med sin vision for projektet, sin viden om Kierkegaard og egen fremragende forskningsmæssige indsats samt evne til at få tilknyttet de rigtige forskere og skabe rammer for at sikre et fornemt holdarbejde har sørget for, at næsen blev holdt i sporet.

Søren Kierkegaards Skrifter har fået stor international udbredelse og kommer nu på forskellige sprog og findes også i en digital version på nettet. Dertil kommer Niels Jørgen Cappelørns opbygning af et levende forskningsmiljø på SKC med en kerne af danske forskere og gæsteforskere og ph.d.-studerende fra hele verden. Seminarer, foredrag, artikler med mere kommer oveni.

Arbejdsindsatsen kan synes umenneskelig. Ferie er det knap blevet til, siden Niels Jørgen Cappelørn i 1994 var med til at grundlægge SKC, der først havde til huse i Store Kannikestræde 15 og siden flyttede til Vartov i Farvergade 27 i det indre København. Der har ikke været tid til meget andet end arbejde, har han udtalt. Til gengæld kan han i dag se tilbage på to store kraftpræstationer. Som generalsekretær for Det Danske Bibelselskab 1980-1993 var han hovedansvarlig for udgivelsen og oversættelsen af den nye bibel. Og derefter for den videnskabelige kommenterede udgave af Kierkegaards skrifter og papirer, som er Danmarks største humanistiske forskningsprojekt til dato.

Niels Jørgen Cappelørn kan sin Kierkegaard ud og ind. Han har læst det samme som han på de samme sprog, deriblandt latin, græsk og hebræisk, hvilket er nødvendigt, når man skal skrive indsigtsfulde kommentarer, og dem har han skrevet tusindvis af til udgaven.

Han beskrives som en af de enere, der brænder for deres metier. Som ung blev han fascineret af Søren Kierkegaard, og så blev det styrende og bestemmende for hans liv. Fascinationen er parret med ønsket om at nå det fuldkomne som en kunstmaler, der maler det samme perspektiv igen og igen for at finde nye dybder i motivet og med en stor intellektuel evne og hukommelse. Alt hos Niels Jørgen er i orden og gennemtænkt, som det lyder fra en nærtstående ven.

Det kan tilføjes, at han er respekteret som en stor formidler, også af aktuelle etiske spørgsmål og andre tildragelser i tiden, og regnes for at være en af vores klogeste tænkere inden for tro, etik og eksistens.

Niels Jørgen Cappelørn er vokset op med sine forældre og to brødre på en gård i Båstrup ved Vejle. De gamle stærke blev man kaldt på den østjyske egn, hvor miljøet var missionsk, og kirken fyldt hver søndag.

Selv gik han ikke landsbrugsvejen. Efter en matematisk studentereksamen var det teologien, der trak, og han blev cand.theol. med topkarakteren 11,4 efter den gamle karakterskala fra Københavns Universitet i 1977. Derefter arbejdede han som underviser på Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, inden han blev generalsekretær for Det Danske Bibelselskab og siden direktør for Søren Kierkegaard Forskningscenteret.

Niels Jørgen Cappelørns cv, der ligger på centrets hjemmeside, fylder i printet udgave fire A4-ark. Han har været og er medlem af en lang række bestyrelser internationalt inden for Kierkegaard-forskning og -udgivelser, kirkelige råd og organisationer med mere. Han er desuden medlem af blandt andet Det Etiske Råd og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab samt æresdoktor ved flere udenlandske universiteter. Han er tildelt Forening for Boghaandværks Ærespris 2002, Kristeligt Dagblads Pris 2007 og Tyske Forbundsrepubliks Fortjentsorden.

Hjælpepræst ved Helligåndskirken i København er han også. Så i hans tilfælde må klichéen den sparsomme fritid være passende, for hvad bliver den brugt til? At læse litteratur og lytte til klassisk musik, hvor yndlingskomponisten er Chopin. Og så fremhæves han af sine omgivelser som et betænksomt menneske, der er en stor støtte for andre, der har det svært.

Opgaven med udgivelsen af Søren Kierkegaards Skrifter er fuldbragt, men åbner for Niels Jørgen Cappelørn nye forskningsprojekter. Et af dem, har han fortalt, er at fordybe sig i teologien i Kierkegaards taler ved altergangen i Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke og der er flere bøger på vej.