Prøv avisen

Humørbombe med hang til kirkegårde

Tidligere kirkeminister Mette Madsen (V) er en gudbenådet digter og kunne skrive de mest raffinerede og perfekte digte, siger partifælle og undervisningsminister Bertel Haarder. Imorgen fylder Mette Madsen 85 år. -

Forfatter og tidligere kirkeminister Mette Madsen (V) bliver beskrevet som både elegant, arbejdsom og selvironisk. I morgen fylder hun 85 år

Før Mette Madsen blev folketingsmedlem for Venstre i 1971, var hun selv med til at gøre grin med landets magthavere.

Den nordjyske grundtvigianer begyndte at skrive satiriske tekster, mens hun var hjemmegående husmor. Forinden var hun som 18-årig - i 1942 - blevet gift med den 19 år ældre landsretssagfører Gunnar Otto Madsen, som havde tre børn fra et tidligere ægteskab.

Og gennem mange år skrev hun først satiriske stykker til Aalborg Amtstidende og siden til Blæksprutten, inden hun selv tog fat på en politisk karriere. Hun fortsatte dog med at skrive og udgav flere digtsamlinger. Og selv som kirkeminister under Poul Schlüter bevarede hun sin sans for satire, husker Bertel Haarder, der var minister i samme regering - og fuld af beundring for sin poetiske partifælle.

- Mette Madsen er en gudbenådet digter og kunne skrive de mest raffinerede og perfekte digte. Vi havde også en ædel kappestrid om at skrive lejlighedssange i Venstre. Mine var de hurtigste og også meget klovnede, mens hendes var underfundige, varme og hjertelige, siger Bertel Haarder, der husker hende som vellidt af alle i Venstres folketingsgruppe:

- Hun var både meget arbejdsom og en politiker med en meget stor indlevelsesevne i andre. Vi sad sammen i hovedbestyrelsen dengang, og hun var for eksempel meget dygtig, når der skulle uddeles poster. For med sin store empatiske sans vidste hun lige, hvornår det ville gøre godt eller ondt for folk at få forskellige poster, siger Bertel Haarder..

Mette Madsen sad i Folketinget indtil 1987, men så sent som i foråret advarede Mette Madsen politikerne mod at skamfere Assistens Kirkegård i København med en metrostation. Som kirkeminister i 1980'erne fik hun nemlig selv forhindret Københavns Kommune i at rydde Assistens Kirkegård ved at få vedtaget en lov, som beskytter kirkegårde og historiske monumenter. Siden hun trådte ud af Folketinget, har hun været aktiv i mange sammenhænge og bestyrelser. Men hendes interesse for kirkegårde er måske noget særligt:

- Hendes engagement i kirkegårde tager nok afsæt i hendes egen erindring om den lokale kirkegård i hjemsognet Jetsmark ved Pandrup i Nordjylland, fordi den gav hende fornemmelsen for, at kirkegårde både rummer en lokalhistorie og en kirkehistorie. Og hun trak ofte på sine egne barndomsminder i vores arbejde i Foreningen for Kirkegårdskulturs bestyrelse. For hun har en evne til at løfte sine egne erfaringer op i et større perspektiv. Det synes jeg også, at hun kunne som kirkeminister, siger provst Leif Arffmann fra Vejle, der arbejdede sammen med Mette Madsen i Foreningen for Kirkegårdskulturs bestyrelse i mange år. Her var hun nemlig formand fra 1989 til 2005 og siden næstformand et par år.

- Jeg vil beskrive hende som en klog, vidende og særdeles humoristisk kvinde, som besidder en naturlig elegance. Humoren er både hendes livsfilosofi og hendes arbejdsredskab. Og hun tager heller ikke sig selv så seriøst, selvom hun både er dygtig og arbejdsom, siger Leif Arffmann, der dog også kender hende som et til tider bekymret menneske.

- Hun engagerer sig meget i sine medmennesker og bliver derfor også let bekymret for dem. For Mette Madsen er først og fremmest et meget generøst menneske, forklarer han.

Det fik han selv at mærke i hendes ministertid, da hun inviterede alle landets provster til en drink hjemme i hendes lejlighed i Ålborg, da provsterne "alligevel var i byen". Og i morgen giver hun måske igen en lille en, når hun fylder 85 år.

kirke@kristeligt-dagblad.dk