Prøv avisen

Hun er vild med bøger

Stinne Hjortlund Kristoffersen står i spidsen for landets største bogmesse, BogForum, der har 20-års jubilæum i år. – Privatfoto.

Når BogForum i morgen åbner for 20. gang, er det for bogmessens leder, Stinne Hjortlund Kristoffersen, kulminationen på et års arbejde. Den 38-årige litteraturhistoriker kan stadig blive rørt over den store interesse, der er for mødet mellem læser og forfatter

Et totalt adrenalinkick. Sådan betegner Stinne Hjortlund Kristoffersen selv det, der kommer til at ske i morgen klokken 10, når dørene til årets største danske bogmesse, BogForum, slås op.

Uden for Forum på Frederiksberg i København venter de mest entusiastiske publikummer, og frem til søndag klokken 18 vil mere end 25.000 boglæsere efter al sandsynlighed have passeret tælleapparaterne.

LÆS OGSÅ:
Regerigen bør redde bogen

Selvom det nu er femte gang, Stinne Hjortlund Kristoffersen står i spidsen for BogForum, kan hun stadig blive rørt over den store interesse og det faktum, at alle de mennesker har den samme passion som hende selv, nemlig bøger. Læsning kan være en ensom beskæftigelse, men lige præcis i denne sammenhæng bliver læsningen gjort til et socialt fællesskab, og det er hun både stolt og meget taknemmelig over at få til at ske.

Det er denne weekend sidste gang, at BogForum har til huse i Forum, for til næste år flytter bogmessen til Bella Centret for at få mere plads til blandt andet et børne- og ungdomsområde, mere faglitteratur og flere steder, hvor publikum kan lade op med en kop kaffe mellem de mange litterære input.

Selv læser Stinne Hjortlund Kristoffersen alle de bøger, hun kan komme i nærheden af. Hun læser hver eneste dag og ved ikke noget bedre end en dag på sofaen, hvor hun kan flygte langt ind i en roman. Hun har for det meste gang i flere bøger på samme tid. Lige nu gælder det Helle Helles Det burde skrives i nutid og Peter Bastians seneste værk.

Hvor interessen for læsning kommer fra, aner hun ikke, den har bare været der altid. Barndomshjemmet i Odder syd for Aarhus var ikke videre belæst, og hendes folkeskolelærer-mor og mekaniker-far undrede sig lidt over datterens indre læserejser.

Efter endt studentereksamen fra Aarhus Katedralskole tog Stinne Hjortlund Kristoffersen til London og derefter til Israel. Et højskoleophold blev det også til, inden hun i 1996 begyndte at læse litteraturhistorie på Aarhus Universitet.

Under uddannelsen tog hun, hvad hun havde planlagt skulle være en afstikker, til København for at supplere med fag fra Film-og Medievidenskab på Københavns Universitet. Men i hovedstaden følte hun sig så meget hjemme, at hun blev hængende. Studiejob i Kunststyrelsens litteraturcenter og på forlaget Tiderne Skifter bragte hende i 2005 til BogForum.

Det første år var hun en slags føl under den daværende programchef, Poul Bjørnholt, og i 2006 stod hun så selv for første gang i spidsen for BogForum.

Stinne Hjortlund Kristoffersen er ikke noget 8 til 16-menneske, og det passer fint til hendes temperament at arbejde hårdt hen over sommeren og efteråret kulminerende med BogForum i november og så tage den lidt mere med ro i vinter- og forårsmånederne.

Når hun har fri og ikke læser er hun en flittig gæst ved diverse ferniseringer, for hun holder meget af moderne kunst.

Og så elsker hun at lave mad, hvilket hun selv mener, er gået i arv fra moderen, der var husgerningslærer. Stinne Hjortlund Kristoffersen er single og bor på Amager.