Hun får os hjem til jul

Togfører Gitte Sloth får i disse dage de mange togpassagerer hjem til jul og forsøger at holde humøret højt hos de mest stressede julerejsende

Togfører Gitte Sloth hygger lidt ekstra om de passagerer, der kører med toget om aftenen den 24. december. For som hun ser det, kan de netop have taget toget for selskabets skyld. –
Togfører Gitte Sloth hygger lidt ekstra om de passagerer, der kører med toget om aftenen den 24. december. For som hun ser det, kan de netop have taget toget for selskabets skyld. – Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.

Poser, pakker, kufferter og mennesker. Mennesker, der sidder, og mennesker, der står på hver eneste ledig kvadratmeter i toget. Sådan ser togfører Gitte Sloths arbejdsplads ud i disse sidste dage inden juleaften, hvor talrige danskere skal hjem til familien og fejre højtiden.

STORT TEMA: Jul

De, der har prøvet at rejse med tog i julen, ved, at godt humør og tålmodighed næsten er det vigtigste at tage med i bagagen. Og det er også, hvad 37-årige Gitte Sloth møder på arbejde med. Hun har tidligere arbejdet som togstewardesse og har nu været uddannet togfører siden 2006.

Så det er langtfra den første jul, hun tilbringer i menneskemylderet på strækningen mellem Aarhus og København eller på ture til Aalborg og Esbjerg, hvor hun også kontrollerer billetter. Og i år skal hun altså tjekke billetter og hjælpe folk i den rette stemning samtlige juledage.

Artiklen fortsætter under annoncen

De fleste julerejsende er søde, men Gitte Sloth kan dog sjældent komme hele vejen fra Aarhus til København og tilbage igen uden at få en overhaling af en stresset passager. Det tager hun dog ikke så tungt, for som hun ser det, er det hendes togføreruniform, de er vrede på ikke hende selv som person. Derfor kan en irriteret rejsende ikke ødelægge Gitte Sloths eget julehumør og egen fejring af højtiden.

Stressede passagerer er faktisk efterhånden blevet en del af julen for Gitte Sloth. For selvom folk måske har travlt, er der alligevel en stemning af glad forventning til at skulle hjem til sin familie og holde ferie, og det giver passagererne ekstra overskud til at klare rejsens strabadser. Og det er en stemning, Gitte Sloth holder af at være en del af, og som for hende er helt særlig for julen.

Men det er dog ikke alle, som rejser med toget i juledagene, der er så heldige, at de har en familie at komme hjem til. Og de, der kører med om aftenen den 24. december, tager Gitte Sloth sig god tid til at tale med. For som hun ser det, kan de simpelthen have taget toget for selskabets skyld, og så vil hun gerne stå for at give dem et smil med på vejen.

For at gøre endnu mere ud af togturene på juleaftensdag tager hun også gerne nissehue på og har konfekt med, til hvem der end stiger på toget. For på selve den 24. december er det tyndet så kraftigt ud i passagererne, at Gitte Sloth har prøvet at køre med så få som 10 personer i et helt intercitytog. Og dem bliver der så kræset ekstra for.

Gitte Sloths egen familie består af hendes to børn, Nikolai på 14 år og Camilla på 13 år, der i år fejrer jul hos deres far, som Gitte Sloth er skilt fra. I aften holder hun dog også selv julehygge med sine børn i sit hjem i Hammel nord for Aarhus, og når hendes arbejde i helligdagene er slut, fejrer hun julen med en stor frokost sammen med sin kæreste, Claus Kjær, og hans mor.

Gitte Sloth håber, at hendes julegaver i år kommer til at byde på forkælelse med parfume og tøj, og at hun får tid til at dyrke sine interesser. Hun kan især godt lide at løbe og gå lange ture med sin hund, Molly.

Men i juledagene kan alt hendes gode julehumør altså blive delt ud til togpassagererne.

navne@k.dk