”Et foto kan være så ubarmhjertigt”: Hendes tegninger gav liv til nyfødte børn i krise

Kunstneren Heather Spears gjorde det til sit speciale at tegne for tidligt fødte børn samt dødfødte babyer. Tegningerne spillede en stor rolle i forældrenes sorgarbejde. I sit andet hjemland, Canada, var hun især kendt for sine digte og romaner. I forrige uge døde hun, 86 år

Et foto kan være så ubarmhjertigt. Derfor vælger mange forældre i stedet at få tegnet spædbørn med streg, fortalte Heather Spears engang. Her ses en levende nyfødt med sut. – Privatfoto.
Et foto kan være så ubarmhjertigt. Derfor vælger mange forældre i stedet at få tegnet spædbørn med streg, fortalte Heather Spears engang. Her ses en levende nyfødt med sut. – Privatfoto.

Det skete fra tid til anden, at kunstneren Heather Spears blev ringet op om natten af en jordemoder på Rigshospitalet, hvis et forældrepar havde mistet deres barn under fødslen og ønskede at få foreviget deres dødfødte. Så satte Heather Spears sig op på sin cykel og tog ind på hospitalet og tegnede et portræt af det livløse barn. Andre gange blev tegningerne til ud fra fotografier og forældrenes fortællinger om det døde barn. Over årene har hun foreviget utallige dødfødte og givet sørgende forældre et sidste minde om deres barn.

I sidste uge, den 15. april, døde Heather Spears, 86 år. Dermed blev der også sat punktum for et unikt arbejde i forhold til sorgbehandling for forældre, der har mistet, siger Birgitte Horsten, direktør for Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød.

”Hun har betydet utrolig meget for forældre, der har mistet et barn. Hun havde en helt fantastisk og blid streg. Det var egentlig meget naturtro tegninger, men det unikke lå i hendes kunstneriske blidhed. Den gjorde, at man i tegningen så forældrenes kærlighed til barnet frem for døden,” siger hun.

Birgitte Horsten tilføjer, at Heather Spears’ mangeårige arbejde desuden har bidraget til, at der er kommet mere fokus på, at dødfødte også er små elskede børn.

Heather Spears begyndte sit arbejde med at tegne babyer helt tilbage i starten af 1980’erne.

Dengang var hun portrættegner, men syntes, hun trængte til at blive bedre til at tegne små børns ansigter.

Derfor spurgte hun om lov til at komme ind på Rigshospitalet for at øve sig på babyer. Efter tre måneder med adskillige møder fik hun til sidst adgang til neonatalafdelingen med for tidligt fødte børn.

Dengang var kuvøser med for tidligt fødte børn oplyst af kraftigt lys hele dagen, hvilket gav gode arbejdsbetingelser til at tegne, forklarer hendes søn Daniel Goldenberg, der selv er kunstmaler.

”Senere fandt man ud af, at det var dårligt for børnenes udvikling med så kraftigt lys, men dengang hjalp det min mor. Det begyndte for hende som et studieprojekt, men da hun opdagede, at forældrene var meget interesseret i at få tegningerne, blev det gradvist et arbejde for hende. Med årene blev det især de dødfødte eller livstruende syge babyer, hun portrætterede,” fortæller han.

Nogle gange måtte Heather Spears tegne de døde babyer udelukkende ud fra forældrenes fortællinger. Andre gange kunne hun selv se babyen på kapellet eller hospitalet. I et interview i 2016 talte hun op, at hun med årene havde tegnet over 6000 babyer, hvoraf mange har været enten dødfødte, for tidligt fødte eller alvorligt syge.

”Et foto kan være så ubarmhjertigt. Derfor tror jeg, at så mange forældre vælger at få tegnet deres døde spædbarn,” forklarede hun engang i et interview.

Heather Spears voksede op i Canada, men flyttede i 1962 til Danmark sammen med sin mand og på det tidspunkt to børn.

Den lille familie havde egentlig ikke nogen forbindelse til Danmark, men hendes mand, keramikeren Lenny Goldenberg, havde hørt, det var nemt som nyuddannet at finde arbejde i Danmark. De slog sig ned i Svaneke på Bornholm. I første omgang var det tænkt som et kortere ophold, men de faldt så godt til, at de blev boende. Senere blev ægteparret skilt, og i 1980’erne flyttede Heather Spears til Frederiksberg i København, hvor hun boede resten af sit liv.

Selvom hun i Danmark mest blev bemærket for sine unikke tegninger af babyer, var hun i sit andet hjemland Canada ikke mindst kendt for sine bøger. Heather Spears udgav et dusin digtsamlinger og en håndfuld romaner i Canada, hvor hun modtog flere litterære priser. Hvert år rejste hun til Canada for at holde forelæsninger og tegnekurser. Først i 2019 blev et udvalg af hendes digte oversat til dansk med titlen ”Jeg kan stadig tegne”.

Heather Spears har desuden tegnet babyer og børn i en række lande rundt om i verden.

Hun har især været optaget af konflikten mellem israelere og palæstinensere, hvor hun under den første intifada i slutningen af 1980’erne var i både Jerusalem og Gaza for at tegne palæstinensiske børn på sygehuse.

Heather Spears var aktiv lige til det sidste både som portrættegner og tegneunderviser og havde ifølge sønnen Daniel Goldenberg stadig adskillige bestillinger i sin indbakke fra forældre, der gerne ville have tegnet deres baby. Hun efterlader sig fire børn i henholdsvis Canada, USA og Danmark, samt tre børnebørn. Bisættelsen finder sted i dag.