Prøv avisen
Portræt

Hun giver ordene nyt liv

Malene Lerager elsker at være bogbinder, fordi hun får mulighed for at bruge sine hænder og sin æstetiske sans. Men hun synes, det er særligt inspirerende, hvis hun kan se at bogen er trykt på et tidspunkt, hvor man gjorde sig umage. - Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix

Malene Lerager elsker at få gamle og nye bøger til at præsentere sig på smukkeste vis. Hun er en af Danmarks yngste håndbogbindere og fylder 40 år i dag

Man skal ikke dømme en bog på dens omslag, lyder et gammelt ordsprog, men i det gamle håndbogbinderi i Klosterstræde i indre København gør det sig ikke gældende. Her arbejder håndbogbinder Malene Lerager med at give bøgerne et smukt ydre. Siden 2009 har hun været ejer af bogbinderiet Co'libri.

I en alder af 28 år kom hun i lære hos den 73-årige Ole Olsen, som dengang ejede Co'libri. De to blev gode venner og fik et meget familiært forhold. I 2008 blev hun udlært med et 12-tal og en bronzemedalje og fortsatte som udlært bogbinder hos Ole Olsen. I mellemtiden var han blevet alvorligt syg, og kun et halvt år efter Malene Leragers svendeprøve overdrog Ole Olsen virksomheden til hende, og siden da har hun ført kulturarven videre.

At hun skulle blive håndbogbinder, lå ikke i kortene. Efter studentereksamen var hun au pair i Spanien i et år, og de efterfølgende år havde hun mange forskellige idéer om, hvad hun skulle lave. I en kort periode gik hun på fysioterapeutuddannelsen, og hun havde forskellige småjobs.

I 2004 begyndte hun på fleksible moduler på Teknisk Skole. Her opdagede hun sin fascination af bogdesign og bogomslag, og det førte hende ind på bogbinderværksteder. Her blev hun klar over, hvor fantastisk det er at arbejde med materialerne i hænderne.

”I virkeligheden har jeg altid været meget glad for at arbejde med mine hænder. Så på en eller anden måde var der mange ting, der faldt på plads, da jeg opdagede håndbogbinderiet. Jeg følte virkelig, jeg havde fundet den rette hylde,” siger Malene Lerager.

Hendes arbejde består hovedsagligt i at give nyt liv til gamle såvel som nye bøger, som private kunder kommer med. Her skiller hun bøgerne ad, bygger dem op fra bunden og giver dem et nyt bind med eksempelvis skindryg og marmoreret papir. Men Malene Lerager har også nogle lidt anderledes opgaver.

Hun har eksempelvis lavet en luksus-særkollektion af forfatteren Josefine Klougarts roman ”Om mørke” med ryg i smukt narvtegnet gedeskind, guldsnit foroven, titel præget i guld og en forside af håndtrykt overtrækspapir.

Hun har også lavet et smykkeskrin til kronprinsesse Mary, et pladecover til en lp og dokumentrør. Desuden har hun en bogklub, hvor bøgerne bliver bundet specielt ind kun for klubbens medlemmer.

Malene Lerager er glad for det gamle håndværk og for, at hun er med til at bringe kulturarven videre. Men selvom det er et gammelt håndværk, synes hun, det er vigtigt hele tiden at udvikle sig og lære nyt. Derfor har hun lige været på kursus i marmorering for at lære at lave sit eget papir.

Det kunne hun godt tænke sig at bruge noget mere tid på, fordi hun synes, det er sjovt at lave noget, der er helt anderledes, men som stadig relaterer sig til håndbogbinding. Hun tror, at der vil blive ved med at være håndbogbindere, selvom det er en lille niche, og hun håber, at hun en dag kan give arven videre.

Malene Lerager bor på Nørrebro i København, og hun har to børn med sin eksmand. Hun har lige taget havkajak-certifikat.

”Jeg håber, jeg skal ud at padle en hel masse, når det bliver forår,” siger hun fra sin tidslomme i Klosterstræde.