18-årige Anja stod frem om udbredt sexisme på gymnasium. Nu bliver hun hædret for sit mod

På FN’s pigedag modtog 18-årige Anja Leighton i går PlanBørnefondens Pigepris for sit mod til at tale højt om de giftige kønsroller på landets gymnasier, da hun trods hårdt pres stod frem og fortalte om de såkaldte puttemiddage

Anja Leighton (th.) blev i går hyldet af PlanBørnefondens bestyrelsesformand, Stine Bosse, ved prisoverrækkelsen i København. ”Jeg er helt vildt stolt af, at denne debat har bragt voldtægtskultur og sexistiske magtstrukturer blandt unge på dagsordenen, og at de problemer nu betragtes som reelle af mange flere,” sagde hun selv efterfølgende. –
Anja Leighton (th.) blev i går hyldet af PlanBørnefondens bestyrelsesformand, Stine Bosse, ved prisoverrækkelsen i København. ”Jeg er helt vildt stolt af, at denne debat har bragt voldtægtskultur og sexistiske magtstrukturer blandt unge på dagsordenen, og at de problemer nu betragtes som reelle af mange flere,” sagde hun selv efterfølgende. – . Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix.

Sidste år blev den danske gymnasieelev Anja Leightons navn blæst ud i den danske offentlighed, da hun stod frem i et stort interview i BT og fortalte om de såkaldte puttemiddage, der som regel fandt sted på Rungsted Gymnasium og en række andre gymnasier efter sommerferien, men som de færreste uden for gymnasiemiljøet inden da havde hørt om.

Til puttemiddagene blev de piger fra 1. g, som drengene fra de ældre klasser syntes var smukkest, inviteret til en audition, hvor de skulle gennemføre forskellige ”prøver” for at komme i betragtning til en invitation til disse middage. Prøverne kunne omfatte lapdance, at stikke en agurk så langt ned i halsen som muligt eller at kysse en anden pige foran hujende ældre drenge, der filmede seancen på deres mobiltelefoner.

Anja Leighton vidste, hvad hun talte om i interviewet. Som 15-årig 1. g’er på Rungsted Gymnasium blev hun selv udvalgt til at være en af de smukkeste. Hun stillede op til prøverne, og da hun til sidst modtog en invitation til drengenes berømmede puttemiddag, hvor pigerne havde til opgave at servere for drengene, så mødte hun også op iført det røde undertøj og den korte nederdel, som invitationen understregede var obligatorisk. Festen endte dog med, at Anja Leighton grædende tog hjem, og hun har senere omtalt de ting, der blev sagt og foregik til festen, som nedladende, ubehagelige og ren mobning af pigerne.

Efter at have skiftet gymnasium til Det Frie Gymnasium i København stod Anja Leighton så frem sidste år og fortalte om sine oplevelser med puttemiddagen. Efterfølgende viste det sig, at puttemiddagene i større eller mindre grad eksisterede på en lang række gymnasier landet over, og at de var forbundet med et kolossalt gruppepres.

Ved en ceremoni på Gasværksvejens skole i København blev Anja Leighton i går hædret med PlanBørnefondens Pigepris 2019 for at have haft modet til at fortælle om sine oplevelser og rejse en vigtig debat. Prisen, der blev overrakt af kronprinsesse Mary, gives hvert år til en person eller organisation, som gør en ekstraordinær indsats inden for ligestilling ved at bidrage til holdningsændringer.

Det har ikke været omkostningsfrit at stå frem med kritikken af puttemiddagene og den kønskultur og de magtstrukturer, som Anja Leighton mener, middagene er et symptom på.

Hun er blevet beskyldt for at være ”luder” og ”løgner” og er blevet kritiseret for at ødelægge en vigtig tradition og ikke mindst for selv at have sagt ja til at deltage i puttemiddagen. For hvorfor sagde hun ikke bare nej, er hun tit blevet spurgt?

Anja Leighton har imidlertid hele tiden holdt på, at selvom hun i dag fortryder inderligt, at hun deltog, så var magtstrukturerne på gymnasiet så ulige, og kønsrollerne så giftige, at hun ikke kunne have sagt nej uden reelt at ødelægge sit sociale liv på gymnasiet.

Efterfølgende blev Anja Leighton spurgt, om hun ville skrive en bog i samarbejde med en journalist. Det ville hun. Bogen udkom sidste år og fik titlen ”Aldrig blot til pynt – et søstermanifest” og havde blandt andet til formål at gøre op med det pres, som unge kvinder, men også unge mænd, lever under.

I dag fortryder den 18-årige Anja Leighton da heller ikke noget.

”Ikke for at sige, at det ikke har været hårdt – det har det. Jeg mistede som bekendt de fleste fra min tidligere omgangskreds, i og med at de valgte ikke at stå ved mig i mit opgør. Men det bekræfter mig hver eneste dag i, at jeg har gjort det rigtige, når jeg hører fra unge mennesker, at mine synspunkter har åbnet deres øjne. Det gør hver eneste hårde stund dét værd, og så meget mere til,” understreger hun.

Pigeprisen, som udover hæderen er ledsaget af 25.000 kroner, betyder ”ubegribeligt meget” for Anja Leighton. For hende er den et bevis for, at hendes ord er nået meget længere ud, end hun nogensinde havde turdet håbe på.

”Det er ubeskriveligt, at etablerede fagpersoner med samme passion og mål med hensyn til ligestilling i samfundet og opgør med giftige kønsroller har anerkendt mit arbejde som værdigt til denne pris,” siger hun.

Til daglig har Anja Leighton i dag travlt med skole, lektier og arbejdet som fundraiser hos hjælpeorganisationen Oxfam Ibis. Hun bor stadig hjemme, men er så småt gået i gang med at tænke på, hvad hun gerne vil efter sin studentereksamen næste år. Hun ved, at hun vil på universitetet, men endnu har hun ikke lagt sig fast på, hvad hun vil studere.

”Men det vil naturligvis få med mennesker, sociologi og humaniora at gøre,” fastslår hun.