Hun kæmper for homoseksuelles ret til børn

Drevet af sin egen situation startede jordemoder Nina Stork i 1999 en privatklinik som politisk protest imod, at enlige og lesbiske ikke kunne få hjælp til at få børn i det offentlige. I morgen fylder hun 50 år

Nina Stork, der fylder 50 år i morgen, har sønnen Oskar som sin store inspirationskilde. –
Nina Stork, der fylder 50 år i morgen, har sønnen Oskar som sin store inspirationskilde. –. Foto: Poul Erik Rath-Holm.

Egentlig er hendes fødenavn Nina Holt Andersen. Men sommeren 1999 havde hun fået efternavnet Stork, da hun og partneren Inger fik papir på hinanden. I protest mod en ny lov, der forbød læger at hjælpe lesbiske og enlige at modtage kunstig befrugtning, ville jordemoder Nina Stork starte en privatklinik, der tilbød netop dette.

Loven havde nemlig også ramt ægteparret Stork, der dog med hjælp fra en donor i vennekredsen netop havde fået sønnen Oskar. Og nu ville Nina Stork kæmpe for at hjælpe lesbiske og enlige i samme situation. Der var bare det med navnet. Var det ikke lidt for søgt at kalde klinikken Stork? Hun vendte sine skrupler med sin jurist.

Han grinede og sagde, at jeg lige så godt kunne køre det helt ud. Så måtte jeg bare leve med, at nogen trak på smilebåndet.

LÆS OGSÅ: Forkæmper for de ufødtes ret til livet

Og sådan blev det. Siden åbningen i 1999 er 3600 børn kommet til verden med Stork, og selvom klinikken har været forsøgt lukket flere gange efter ønske fra blandt andre Kristeligt Folkeparti, har den overlevet. Lovgivningen er siden ændret til lesbiske og enliges fordel, og i dag tilbyder StorkKlinik ikke bare insemination, men også såkaldt reagensglasbehandling.

Nina Stork ligner ved første indtryk ikke en kvinde, der står på en barrikade, lyder det fra veninden, billedkunstneren Hanne Linde:

Hendes fremtoning og stemme er så blid og mild, at man kan blive helt overrumplet af hendes enorme drivkraft.

Men indignationen og lysten til at gå imod uretfærdighed fik Nina Stork med fra hjemmet i Jylland. Det var små kår, og faderen, der var malersvend, var meget politisk engageret på venstrefløjen.

Jeg fik parolerne ind med fadermælken. Man skulle kæmpe for sin ret. Og man var et skvat, hvis man bare gik og brokkede sig, siger Nina Stork.

Inden hun blev selvstændig med politisk sigte, var Nina Stork pioner inden for hjemmefødsler i Danmark og har også arbejdet i felten som jordemoder i Grønland. Og ifølge Hanne Linde er Nina Stork en kreativ og søgende sjæl, som både i arbejde og privatliv hele tiden forsøger at vinde nyt land når hun ikke arbejder for klinikken, rejser hun med hundeslæde, vandrer i Syditalien, tager på retræte i Indien, bygger en bivuak i haven og forsøger indimellem at få tid til sin anden store passion: keramik.

Hun er ikke bare en direktør, der fifler lidt med det kreative ved siden af. Hun er virkelig talentfuld og blev optaget på Bornholms Keramik- og Designskole, men startede ikke, fordi arbejdet med klinikken tog så meget tid. Men hun forsøger hele tiden at dygtiggøre sig og er kreativ, undersøgende og nysgerrig i alt, hvad hun laver.

Næst efter keramikken er teater en stor interesse, og fødselsdagen skal fejres med en tur i Teater Grob sammen med hustruen Inger, gudsønnen Martin og sønnen Oskar. Han har hele vejen været Nina Storks inspiration:

Når jeg har været slidt i kanterne, journalisterne har ringet i døgndrift, og det hele har været oppe og koge, har jeg kigget på min søn og tænkt: Det er også hans sag, jeg taler nu. Og der er stadig noget at kæmpe for. Ud over at få loven ændret har mit formål været, at hr. og fru Danmark skulle se enlige og lesbiske som helt almindelige, ansvarlige mennesker, som får børn. Det har jeg fået lov til at slå på tromme for. Og så er der ikke noget at pibe over så er det bare op på hesten.