Tove Tybjerg kæmpede for kristendomshistorien

Tove Tybjerg var gennem mange år lektor i religionssociologi på Københavns Universitet og var blandt andet fortaler for, at kristendomshistorien skulle være et selvstændigt fag. I dag fylder hun 75 år

Tove Tybjerg kæmpede for kristendomshistorien

Tove Tybjerg ønskede at blive matematiker. Men en dag kom hendes storebror til hende med ordene: ”Du skal da ikke sidde i tre år med lange fysikrapporter. Det gider du da ikke?”.

Det kunne han vel nok have ret i, tænkte hun. Hun fulgte derfor broderens råd om i stedet at søge ind på den klassisksproglige studieretning på det daværende Østre Borgerdyd Gymnasium i Indre By i København.

Det skulle vise sig at blive begyndelsen på et liv fuld af religionssociologi- og historie for den i dag 75-årige lektor emeritus på Institut for tværkulturelle og regionale studier ved Københavns Universitet.

På gymnasiet var religionsunderviseren nemlig religionshistoriker, religionssociolog samt forfatter Arild Hvidtfeldt. Hans undervisning var yderst fængslende, hvorfor Tove Tybjerg besluttede, at karrierevejen skulle være inden for religionens verden.

Hun besluttede at læse religionshistorie på Københavns Universitet, men da faget religions-sociologi blev oprettet med selvsamme Arild Hvidtfeldt som professor, ændrede hun retning. Nogle år efter fik hun en magistergrad i religionssociologi fra Københavns Universitet, hvor hun også blev lektor i netop religionssociologi.

Når hun i dag fortæller om den tid, ser hun med stor glæde tilbage på særligt sammenspillet med de studerende:

”Jeg var virkelig glad for at undervise, og de studerende, jeg har haft, har på mange måder været livgivende og opløftende at arbejde sammen med. At undervise studerende, der er interesserede i ens ord, er noget af det bedste, jeg kan komme på.”

Men tiden på Københavns Universitet bød for Tove Tybjerg også på uenigheder.

I 2007 klagede tidligere lektor og dr.theol. Carsten Breengaard over instituttets lektor og religionshistoriker Mikael Rothstein, som efter hans mening havde forbrudt sig på forvaltningsloven ved at udtale sig om en gammel personalesag mod Carsten Breengaard og Tove Tybjerg. En sag, som ifølge Tove Tybjerg var en udløber af, at hun ikke ville stemme på Mikael Rothstein som studieleder ved det daværende institut for Religionshistorie.

Tove Tybjerg forklarede dengang til Morgenavisen Jyllands-Posten, at Mikael Rothstein ikke mente, at kristendomshistorie skulle være et selvstændigt fag, men i stedet lægges ind under religionshistorie. En ændring, som hun ikke gav meget for.

”Dengang ønskede man at slå studieordningerne sammen, og jeg syntes, at det var vigtigt at bevare det kristendomshistoriske som en selvstændig del. Min holdning var, at kristendomshistorie skulle være et selvstændigt fag, da man derigennem kan trække mange andre religiøse og historiske linjer. I dag er alle tre religionsfag slået sammen til en overbygningsuddannelse, og hvis det i stedet var delt op i hver deres fag, ville man brede det faglige ud i dybere religionssociologiske og kristendomshistoriske problemstillinger,” fortæller Tove Tybjerg.

Foruden at have været lektor på Københavns Universitet gennem mange år har Tove Tybjerg også skrevet flere bøger. I 2010 fik hun udgivet bogen ”Religionsforskningen før og nu. Historiske rødder”. En bog, som ifølge Kristeligt Dagblads anmelder kunne bidrage til at skabe en mere nuanceret og mindre polariseret samtale om religionsfagets grundlag. Netop det håber Tove Tybjerg på, at hun har.

”Religion kalder på lidenskaben, og der er mange synspunkter i religionsvidenskaben. Jeg håber at have bidraget til en forståelse for, at der aldrig kun er ét synspunkt, og at det er vigtigt at have kendskab til de andre, selvom man lader sig fængsle af et enkelt.”

Tove Tybjerg bor i Gentofte sammen med sin mand, Lars Tybjerg, med hvem hun har to børn.