Hun lærte at vælge sine ord med omhu

Hendes karriere har budt på politiske tiltag, direktørstillinger og anklager om antisemitisme. I morgen fylder tidligere VS- og SF-politiker Anne Grete Holmsgaard 70 år

Anne Grete Holmsgaard ser sin tid i Folketinget som særlig værdigfuld og er stolt af sit aftryk på dansk energipolitik. –
Anne Grete Holmsgaard ser sin tid i Folketinget som særlig værdigfuld og er stolt af sit aftryk på dansk energipolitik. – . Foto: Folketinget.

”Og hvor har dine forældre så studeret?”.

Spørgsmålet blev stillet til Anne Grete Holmsgaard, da hun i begyndelsen af 1960’erne begyndte på Katedralskolen i Odense. Det var skolen, ikke en anden elev, der spurgte. Anne Grete Holmsgaard kom fra det, hun selv betegner som den laveste underklasse, og da hun svarede på skolens spørgsmål, var det tydeligt for hende, at svaret ikke var fint nok.

”Jeg oplevede det som ekstremt krænkende,” siger hun i dag, når hun tænker tilbage.

Hun er ikke i tvivl om, at hendes møde med den snobbede skole fodrede hendes oprørstrang og var roden til en stærk socialistisk overbevisning, der årtier senere skulle føre hende dybt ind i politikkens verden som blandt andet klima- og miljøordfører for SF.

Hendes politiske engagement og unge oprørssind førte hende i 1970’erne til at droppe historie og samfundsfag på universitet for at koncentrere sig om politik. I 1979 kom hun i Folketinget som repræsentant for Venstresocialisterne (VS) og allerede i 1982 var hun politisk ordfører. I denne periode udtalte hun sig flere gange om flykapringer og terror som våben i Israel-Palæstina-konflikten og var med til at indgå en samarbejdsaftale på vegne af Venstresocialisterne med den marxistiske palæstinensiske gruppe Folkefronten til Palæstinas Befrielse (PLFP). Hun er senere blevet kritiseret for sine udtalelser, senest i 2010, hvor hun også blev anklaget for antisemitisme af den pensionerede generalløjtnant Kjeld Hillingsø. Hun afviste dengang alle anklager og er ikke i tvivl om, at hendes kritikere bevidst har misforstået og fejllæst de gamle udtalelser.

”Vi var unge og mindre diplomatiske og skrev tingene meget ligefremt. Men det var aldrig, aldrig antisemitisk,” siger hun i dag og fortryder ikke tiden i 1970’erne.

Til gengæld er hun blevet klogere og har lært, at man skal veje sine ord på en guldvægt og forklare dem ordentligt for at forebygge, at de bliver misbrugt.

Efter syv år med Venstresocialisterne drog hun videre til Socialistisk Folkeparti (SF), som hun repræsenterede i Folketinget 1986-1987 og igen fra 2001 frem til folketingsvalget i 2011, hvor hun valgte ikke at genopstille. I tiden mellem sine to perioder som SF’er i Folketinget arbejde hun først som konsulent for DSB og senere som direktør for Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og hun var blandt andet med til at sikre universitetet en position som selvejende institution.

Af de mange forskellige ting, hun har lavet gennem årene, er det den sidste periode på Christiansborg, hun er mest stolt af. I 2004 blev elstrukturen flyttet fra private til et offentligt ejet selskab, og i 2008 lykkedes det at lave Danmarks første egentlige energiaftale med fokus på effektivisering af el.

”Jeg er meget glad for, at vi i oppositionen blev enige om et udspil, der var relativt detaljeret. Det tog selvfølgelig lang tid, men når jeg ser på situationen i dag, så synes jeg, de skælder meget ud på hinanden. Dengang var vi gode til rent faktisk at få lavet noget, vi var fælles om,” siger hun.

I tiden efter Folketinget har Anne Grete Holmsgaard besat flere bestyrelsesposter og været direktør for interesseorganisationen Bio-Refining Alliance, der arbejdede for at fremme bæredygtige biobrændstoffer, men som nu er blevet en del af Dansk Miljøteknologi.

Hun bor med sin mand, Kjeld Amundsen, på Holmen i København, hvor hun ror flere gange om ugen. Hun har tre voksne døtre og fire børnebørn.