Hun lyser kunsten op i Skagen

Lisette Vind Ebbesen er med sin utrættelige energi den store drivkraft bag udvidelsen af Skagens Museum, der fra næste år rykker op i en helt ny liga. I dag fylder hun 40 år

Lisette Vind Ebbesen, der siden 2008 har været direktør for Skagens Museum, står blandt andet bag fusionen af Michael og Anna Anchers Hus, Drachmanns Hus og Skagens Museum.
Lisette Vind Ebbesen, der siden 2008 har været direktør for Skagens Museum, står blandt andet bag fusionen af Michael og Anna Anchers Hus, Drachmanns Hus og Skagens Museum. . Foto: Scanpix.

Det mere end hundrede år gamle Skagens Museum er en afgørende institution, deroppe på toppen af Danmark. Udstillingslokalerne med værker af de verdensberømte skagensmalere sælger så at sige sig selv, især i turistsæsonen, og derfor kunne museumslederen vel strengt taget bare læne sig tilbage og gøre, som man plejer at gøre.

For Lisette Vind Ebbesen er ”plejer” imidlertid ikke en mulighed. Hun vil forny, udvide og forandre. Og gør det. Fordi skagensmalernes unikke billedkunst har fortjent det. Og fordi hun er fast besluttet på, at alle fremtidige generationer af både danskere og udlændinge skal have mulighed for at opleve P.S. Krøyers ”Sankthansblus på Skagen Strand”, Michael Anchers ”Fiskere i færd med at sætte en rorsbåd i vandet” og flest mulige af alle de andre kendte og mindre kendte værker, der er blevet skabt i det særlige skagenslys.

Som direktør for Skagens Museum er hun drivkraften bag den store tilbygning, der har fordoblet museets areal samt den gennemgribende renovering, der er ved at blive foretaget af den gamle museumsbygning. Det er også hende, der med sin utrættelige energi har arbejdet flittigst for, at Michael og Anna Anchers Hus og Drachmanns Hus skulle sammenlægges med museet. I begyndelsen af det nye år åbner hele herligheden under det nye navn Skagens Kunstmuseum med 9000 værker - og dermed verdens største samling af skagensmalere.

Lisette Vind Ebbesen, som i dag kan fejre sin 40-årsfødselsdag, betegnes som umådelig aktiv og som en person, der helhjertet vil Skagens Museum, og Skagen i det hele taget, det allerbedste.

I modsætning til tidligere direktører har hun valgt at bosætte sig i byen, og her tager hun entusiastisk del i det tværgående arbejde mellem havn, handelsliv, turisme og kunst med det formål at profilere Skagen som både et åbent helårssamfund og en attraktiv turistby. Hun har visioner ikke bare for kunsten og for Skagen, men for hele den nordjyske landsdel, og hun er i besiddelse af en smittende idérigdom, der også får andre til at se lyset. Det sker blandt andet som formand for Kulturarv Nord og medlem af bestyrelsen for Klitgården, der i dag bruges som kunstnerrefugium.

Museumsdirektøren er desuden en ivrig skribent og er redaktør og bidragyder til flere publikationer om skagensmalerne og Skagens Museum. Hun har også sat sving i en lancering af museet og kunstnerkolonien på internettets sociale medier og har af den vej skaffet mange nye, især yngre, publikummer til museet.

Lisette Vind Ebbesen er vokset op i landsbyen Herborg mellem Herning og Ringkøbing som den ældste af fire søskende. Hun blev uddannet som kunsthistoriker fra Aarhus Universitet i 2005, og var i en periode herefter ansat på ARoS Aarhus Kunstmuseum, inden hun i 2006 kom til Skagens Museum først som inspektør og siden, fra 2008, som direktør. Hun fortalte her i avisen for nylig, at hendes eget yndlingsbillede fra museets samling er Anna Anchers ”Høstarbejdere”. Når Lisette Vind Ebbesen ser på det maleri, kan hun genkalde sig duften fra de nyhøstede marker, hun oplevede som barn, når hun var på sommerferie hos bedsteforældrene.

Hun er gift med Jacob Dahl Andersen, der er uddannet kok og arbejder ved Skagenfood. Parret er forældre til Sigurd på tre år og Alba på et år.