Hun overlevede i Auschwitz ved at spille for de dødsdømte. Siden sang hun imod fremmedhad

Lige til det sidste vedblev Esther Bejarano med at deltage i arrangementer og give interviews for at holde mindet om holocaust i live. Som hun sagde til tv-stationen ZDF: ”Vi må aldrig tie og aldrig lade noget lignende ske igen. Aldrig igen!

Lige til det sidste vedblev Esther Bejarano med at deltage i arrangementer og give interviews for at holde mindet om holocaust i live. Som hun sagde til tv-stationen ZDF: ”Vi må aldrig tie og aldrig lade noget lignende ske igen. Aldrig igen!”.
”Jeg ved, hvad der sker, når højredrejede partier bliver stærkere, og det fortsætter, uden at nogen gør noget. Så kan det, der skete dengang, ske igen,” sagde hun ifølge magasinet Der Spiegel. Foto: Axel Heimken/AP/Ritzau Scanpix

Esther Bejarano var ikke nogen kendis. I hvert fald ikke af den type, der gør en strålende karriere og fører sig frem på de bonede gulve. Men hun var kendt og agtet i Tyskland som en af de samvittighedens stemmer, som utrætteligt har fortalt sin historie fra nazisternes koncentrationslejre til tusindvis af tyske skoleelever. Så historien ikke gentager sig. Og derfor blev meddelelsen om den 96-årige jødiske kvindes død på det jødiske hospital i Hamborg den 10. juli mødt med varme mindeord fra både toppolitikere og menigmand.

Artiklen fortsætter under annoncen