Prøv avisen

Hun plantede smil og solskin

Morgendagens fødselar Birthe Wilke var en af 1960'ernes mest populære refrænsangerinder. Foto: Jacob Langvad Nilsson.

Refrænsangerinden Birthe Wilke, som modtog dansk showbiz' berømteste kys, fylder 75 år i morgen

Et 32 sekunder langt og saftigt kys har altid været en meget omtalt episode i Birthe Wilkes liv. Kysset blev leveret af Gustav Winckler, da de to i 1957 sang Melodi Grand Prix-finalen med hittet "Skibet skal sejle i nat". De fik en tredjeplads, og det har siden været et hårdnakket forlydende, at de havde vundet, hvis det ikke havde været for det lange kys, som skulle have kostet afgørende stemmer fra katolske, sydeuropæiske lande.

Jørgen de Mylius fastslår dog i sin bog "Det danske Melodi Grand Prix", at det er en skrøne, da de katolske italienere gav danskerne næstflest stemmer.

For sin generation står Birthe Wilke som prinsessen af den plisserede nederdel. Hun har forlængst trukket sig tilbage fra showbiz, men er en anerkendt foredragsholder og debuterede i 2007 med en digtsamling.

Som datter af musikeren Helmuth Wilke optrådte hun allerede som teenager, og i 1951 vandt hun en talentkonkurrence, hvorefter hun optrådte et par år i Tyskland. I Danmark fik hun sit gennembrud i Volmer-Sørensens radioudsendelse "Hveranden lørdag", og fra 1954 til midten af 1960'erne hørte Birthe Wilke til de allerpopulæreste refrænsangerinder i landet. "Den gamle gartners sang" om at "plante smil og solskin i hvert et sind" blev nærmest synonym med radioens Giro 413.

Men allerede fra midten af 1960'erne droslede Birthe Wilke sangkarrieren ned som følge af en nervelidelse, der skyldtes pillen thalidomid, som medførte, at tusinder af børn i Europa blev født uden arme og ben. Også Birthe Wilkes søn, Ricky, blev født uden det meste af armene, og hun prioriterede frem for alt andet at sikre sønnen den bedst mulige tilværelse.

Birthe Wilke bor i Bevtoft i Sønderjylland.

/ritzau/