Hun sætter replikkerne lige i skabet

En af Danmarks bedste, nulevende dramatikere kan i dag fejre sin 50-årsfødselsdag. Line Knutzon er ikke mindst blevet kendt for sin eminente evne til at skære replikker i et sprog, der altid fænger og aldrig fejler

I 1999 modtog Line Knutzon, der blandt andet er kendt for sit blik for det humoristiske og absurde, Reumert-prisen som årets dramatiker. Året efter fik hun Danske Dramatikeres hæderspris, mens hun i 2006 blev hædret med Holberg-medaljen.
I 1999 modtog Line Knutzon, der blandt andet er kendt for sit blik for det humoristiske og absurde, Reumert-prisen som årets dramatiker. Året efter fik hun Danske Dramatikeres hæderspris, mens hun i 2006 blev hædret med Holberg-medaljen. Foto: Jens Astrup.

Det er næppe ganske tilfældigt, at Line Knutzon i dag som få andre danske dramatikere kan trække fulde huse til den ene teaterforestilling efter den anden. Skuespil og sceneliv ligger således naturligt indlejret i hendes blod. Faderen er instruktøren og skuespilleren Lars Knutzon, mens farmoderen var visesangerinden og skuespillerinden Lulu Ziegler.

Men faktisk havde hun ikke selv nogen idé om, at det var teateret, der skulle blive hendes levevej, før hun blev elev på Det Danske Teaters dramatikerværksted i 1989. I sine spæde ungdomsår drev Line Knutzon således lidt omkring og var både højskoleelev, bartender, pædagogmedhjælper og HF-studerende.

Der skulle dog ikke gå længe, før dagens fødselar markerede sig på den danske teaterscene.

I 1989 debuterede hun således med dramaet ”Brændt barn lugter i det hele taget ilde”, men det er stykket ”Splinten i hjertet”, der regnes for hendes rigtige debut - det blev opført første gang på Aveny Teatret i 1991.

Herefter gik det ellers slag i slag, indtil Line Knutzon fik sit rigtige gennembrud i 1998 med ”Snart kommer tiden”.

I 1990'erne blev Line Knutzon udråbt til et af dansk teaters største dramatikertalenter, og i kølvandet derpå fulgte hæderspriserne. I 1999 modtog hun således Reumert-prisen som årets dramatiker, året efter fik hun Danske Dramatikeres hæderspris, mens hun i 2006 blev hædret med Holberg-medaljen.

Line Knutzon er ofte blevet fremhævet for sin formidable evne til at skære replikker, så de rammer lige på kornet, når de sendes ud over publikum i hendes teateropførelser, hvor absurditeten og humoren løber som en underliggende strøm.

Hun kan dog også andet end at skrive skarpe replikker til skuespillerne på de skrå brædder. Det er således også blevet til flere radiospil - blandt andre ”Måvens og Peder” fra 1998, ligesom hun har skrevet flere børnebøger om ”Lille Allan” sammen med vennen og skuespilleren Peter Frödin. Sidste år udgav hun ”voksenbogen” ”Frit flet”, der er skrevet sammen med barndomsveninden og lyrikeren Naja Marie Aidt og Mette Moestrup. En slags collagebog, der behandler emner som køn, venskab, frihed og penge.

Line Knutzon bor alene i København, men har fire voksne børn. De to ældste med skuespilleren Martin Brygmann og de to yngste, et tvillingepar, med skuespilleren Peter Reichardt.