Hun skal give grønlandske børn næstekærlighed

39-årige Nivé Heilmann skal det kommende år med støtte fra Blå Kors rejse rundt i Grønland og styrke arbejdet med at hjælpe børn fra familier med alkoholmisbrug. Ethvert barn er en ressource for samfundet, mener hun

Nivé Heilmann er læreruddannet og har arbejdet som turistguide. Ikke mindst har hun været involveret i bekæmpelse af alkohol- og narkomisbrug i Grønland. - Privatfoto.
Nivé Heilmann er læreruddannet og har arbejdet som turistguide. Ikke mindst har hun været involveret i bekæmpelse af alkohol- og narkomisbrug i Grønland. - Privatfoto.

”Børn er den vigtigste ressource, vi har. Vi, der kan, skal tage et ansvar, også for de børn, som ikke er vores egne.”

39-årige Nivé Heilmann er i øjeblikket i Danmark for at lære noget om det arbejde, der foregår i Blå Kors' børnehuse og resten af organisationen. Men snart er hun tilbage i Grønland, hvor hun netop er ansat til det næste år at rejse rundt i Grønland for at styrke arbejdet med at hjælpe børn i familier med alkoholmisbrug.

I første omgang skal det ske ud fra Blå Kors' Grønlands 30 lokalafdelinger og deres medarbejdere, men sigtet med arbejdet er at uddanne frivillige til at hjælpe i Blå Kors Grønlands foreningshuse.

”Religion, afstamning, sprog og hår- eller hudfarve er fuldstændig ligegyldigt i forhold til et barn. Der skal kun et godt menneske til at hjælpe et andet menneske, og kan jeg være med til at vise, at der er nogle andre valg at tage i sit liv end at leve i misbrug, eller give et kram og gøre en dag god, så er det det hele værd,” siger Nivé Heilmann, som brænder for børnesagen gennem værdier som kærlighed og et positivt syn på tilværelsen, som hun har fået med hjemmefra af alle sine fire forældre, som hun siger det.

Nivé Heilmann er født og opvokset i Nuuk, men har siden boet forskellige steder i Grønland. Hun er læreruddannet dels på det nu lukkede Skårup Seminarium i Danmark og dels i Grønland. Hun har arbejdet som timelærer og som turistguide. Ikke mindst har hun været involveret i Grønlands bekæmpelse af alkohol- og narkomisbrug.

Nivé Heilmann har tidligere været projektleder i foreningen Bedre Børneliv og arbejdet med kampagnen ”Som ringe i vandet”, hvor hun uddannede frivillige til at tale med børn om seksuelt misbrug og forældres alkoholmisbrug. Hun er også medlem af Kalaallit Røde Korsiats landsbestyrelse - Grønlands Røde Kors - og er medlem af førstehjælpsudvalget. Nivé Heilmann er udpeget til Alkohol- og Narkotikarådet i Grønland som repræsentant for børn og unge og blev valgt som formand i 2013.

Det er Nivé Heilmanns solide baggrund med social erfaring og ikke mindst hendes kendskab til at arbejde med frivillige, som gjorde hende til den foretrukne blandt 30 ansøgere.

Nivé Heilmann, som er døbt og konfirmeret, har både den grønlandske og den kristne kultur tæt på sig. I sin barndom gik hun i kirke med sine bedsteforældre, men bedstefaderen fortalte også historier fra grønlændernes oprindelige inuit-religion. Senere gik hun både i katolsk og Brødremenighedens søndagsskoler. I dag har hun respekten for begge traditioner med sig.

Nivé Heilmann og hendes familie bor til daglig i Nuuk og holder fast i traditionel grønlandsk kultur.

”Maden smager bedre, når man selv har skudt dyret,” siger Nivé Heilmann.

Hendes familie, som også tæller manden Pilo Samuelsen, sønnen Niels Arluk på 14 år og datteren Naduk på 11 år, er selvforsynende med kød og fisk. Det betyder, at Nivé Heilmann selv tager riflen over skulderen og drager i fjeldet for at fælde vildet. Også i jagtens forbindelse mellem jæger og jaget har hun beholdt forbindelsen til den tradtionelle grønlandske forståelse af naturen:

”Når jeg nedlægger et rensdyr, så er det ikke mig, der har valgt dyret, men dyret, der har valgt mig.”

Rettet den 10. februar 2016 kl. 1630. I denne artikel har der tidligere stået, at sigtet med Blå Kors' arbejde var at oprette permanente væresteder i Grønland. Dette er ikke korrekt. Teksten er nu rettet til, at sigtet med arbejdet er at uddanne frivillige til at hjælpe i Blå Kors Grønlands foreningshuse. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.