Hun taler de for tidligt fødtes sag

Formanden for Landsforeningen Præmatures Vilkår, Karina Rothoff, vil have fastsat en grænse for, hvor små børn lægerne skal forsøge at redde, indtil man kender mere til de følger, der kan være for børnene

Sammen med fire andre forældre til for tidligt fødte børn har Karina Rothoff stiftet Landsforeningen Præmatures Vilkår. –
Sammen med fire andre forældre til for tidligt fødte børn har Karina Rothoff stiftet Landsforeningen Præmatures Vilkår. –. Foto: Marie Hald.

Da Karina Rothoff for snart seks år siden fødte sin søn ni uger før termin, blev det starten på en dagligdag fyldt op af bekymringer og ubesvarede spørgsmål. Især da hendes lille dreng blev udskrevet fra hospitalet, fandt hun ud af, at den hjælp, der primært var at hente, kom fra andre forældre, der stod i samme situation som hende.

LÆS OGSÅ: Forening: Hvor små børn skal vi redde?

I længden var det ikke tilfredsstillende for Karina Rothoff udelukkende at skulle hente sin viden fra forældre, der som hun selv ikke besad en egentlig faglig ekspertise på området. For tidligt fødte børn er nemlig som alle andre børn meget forskellige, og det, som karakteriserer et barn, gælder ikke nødvendigvis for et andet, fortæller hun om de frustrationer, der opstod, når hun forgæves forsøgte at sammenligne sønnens symptomer med andre for tidligt fødtes.

Da hendes dreng var halvandet år gammel, havde frustrationerne imidlertid udviklet sig og manifesteret sig i overskud og lyst til at indhente flere oplysninger på området. Efter nogle år i eksisterende forældrefora mente hun dog, at der skulle en anderledes organisation til at indhente og videreformidle viden til gavn for både forældre og fagpersoner. Sammen med fire andre forældre til for tidligt fødte børn stiftede hun derfor Landsforeningen Præmatures Vilkår.

Foreningen er kendetegnet ved at henvende sig til en bred vifte af mennesker: pædagoger, sundhedsplejersker, lærere og naturligvis forældre. Foreningen er dog ikke en forældreforening, pointerer Karina Rothoff, men en netværksskabende forening, der gør brug af de fagfolk, der har ekspertise på området for for tidligt fødte børn, når de skal henvise bekymrede forældre til den rette hjælp.

Som formand for foreningen har 35-årige Karina Rothoff nok at se til. Hun er uddannet cand.merc.jur. og har derfor ansvaret for alt, hvad der har med juridiske spørgsmål at gøre, ligesom hun går forrest, når der skal laves pr og tænkes kommunikation. Og det skal der. Foreningen er uafhængig af offentlige midler og opbygget som en indtægtsgivende organisation, der drives som en privat virksomhed, hvor al profitten går til at skabe bedre forhold for de for tidligt fødte og deres familier.

Da Karina Rothoff for to et halvt år siden blev medstifter af Landsforeningen Præmatures Vilkår havde hun gode erfaringer at trække på. Tidligere har hun nemlig været ansat som juridisk rådgiver i flere store virksomheder, ligesom hun har været selvstændig konsulent. I dag er hun ud over arbejdet i foreningen ansvarlig for det, der hedder Copenhagen School of entrepreneurship på Handelshøjskolen i Købehavn, CBS. Her er hun med til at arrangere undervisning for de studerende og videreuddannelse af professorer i Region Hovedstaden, så de kan videreformidle, hvordan man starter økonomisk bæredygtige virksomheder og organisationer, både med og uden et socialt sigte.

Ud over at dele ud af sine egne erfaringer med socialt købmandskab har Karina Rothoff også det etiske aspekt for øje, når hun taler i rollen som formand for Landsforeningen Præmatures Vilkår. En af hendes mærkesager er, at hun ønsker en grænse sat for, hvor små børn lægerne skal kæmpe for at få til at overleve, og at vi som samfund skal blive bedre til at varetage de for tidligt fødtes behov og støtte de berørte familier. Og så længe der ikke ligger mere og bedre faglig viden om, hvordan man giver de meget for tidligt fødte et godt liv, er hun ikke fortaler for, at lægerne skal redde liv, blot fordi de kan. Man skal også kunne tilbyde disse for tidligt fødte børn et godt og værdigt liv, fastholder hun.

I sin sparsomme fritid bruger Karina Rothoff sine vågne timer i selskab med sin samlever og sine tre børn på 3, 6 og 13 år. Og ellers kalder hun sig selv for en ihærdig løber, der hver dag gerne løber stierne flade i området omkring Gentofte, hvor hun bor.