Hun vil få folk til at mødes om litteraturen

Når Litteraturhuset ved Vandkunsten slår dørene op senere på sommeren, bliver det med Anna Johansen i spidsen. Som kunstnerisk leder skal den tidligere forlagsredaktør stå for skabelsen af et litterært mødested i hovedstaden

 Litteraturhuset ved Vandkunstens kunstneriske leder Anna Johansen, 45, bor på Amager i København, er gift og har to døtre.
Litteraturhuset ved Vandkunstens kunstneriske leder Anna Johansen, 45, bor på Amager i København, er gift og har to døtre. . Foto: Leif Tuxen.

Litteraturen har altid fulgt Anna Johansen. Allerede som barn i 1970’erne gav bøgerne hende adgang til oplevelser og verdener, der eksisterede langt væk fra opvæksten på landet i Nordjylland. Da det senere i livet blev tid til at spore sig ind på en uddannelses- og levevej, føltes det derfor også helt naturligt, at det skulle være med litteraturen i centrum.

Og sådan blev det. I snart 20 år har Anna Johansen, med en uddannelse i spansk og dansk litteratur i ryggen, på den ene eller den anden måde været repræsenteret i forlagsbranchen. De sidste syv år som redaktør for Samlerens Bogklub, og tidligere hos Gyldendal og Lindhardt & Ringhof. Med sin nye stilling som kunstnerisk leder for Litteraturhuset ved Vandkunsten forlader hun den klassiske bog- og forlagsbranche – men hun forlader ikke litteraturen.

Tværtimod er det hendes ambition at samle folk om litteraturen og på den måde dele sin glæde for litteraturen. Det skal ske i Litteraturhuset ved Vandkunsten, der efter nogle måneders forsinkelse forventes at åbne i slutningen af september med boghandel, café og arrangementer, lige i hjertet af København, ikke langt fra Thorvaldsens Museum.

Selvom Litteraturhuset ved Vandkunsten endnu ikke for alvor har kunnet erklære sig åbent, er Anna Johansen allerede rykket ind i husets lokaler, der stadig er i gang med at blive bygget om.

”Jeg er i gang med at indkredse, hvad vores berettigelse som litteraturhus er, fordi det i Danmark er noget nyt. Mit arbejde lige nu handler om at forberede, hvilken type boghandel det skal være, og hvilke typer arrangementer der skal holdes. På den måde er det meget et identitetskabelsesarbejde, der er i gang,” siger Anna Johansen.

Netop den opgave, der ligger i at være med til at forme et litteraturhus fra bunden af, var en opgave, som Anna Johansen ikke kunne sige nej til, da muligheden bød sig, og Forlaget Vandkunsten annoncerede, at de ville skabe et dansk litteraturhus. Hun havde nemlig selv i flere år gået med tanken om, at det ville være ”fantastisk, hvis man kunne skabe et sted, et hus for litteraturen”, og på den måde var samarbejdet egentlig ganske oplagt.

Inspirationen er kommet fra andre europæiske storbyer – blandt andet fra Tyskland, hvor det første litteraturhus blev etableret i Berlin i 1985, og Norge, hvor Oslo i dag har Europas største litteraturhus.

Og der er også brug for et hus, der på dansk grund kan agere åndehul og mødested for litteraturen, mener Anna Johansen.

”Det handler om at gøre litteratur levende på en ny måde, at mødes om den og dele oplevelserne. Man kan i samfundet se en tendens til, at mange gerne vil mødes med andre, der interesserer sig for de samme ting. Samtidig er der stor interesse for litteratur og for at dele ens læsebegejstring. Det håber jeg, vi kan kombinere med forskellige typer debatter og samtaler, der giver en ny form for nærkontakt med litteraturen. Det er det, litteraturhuset er dedikeret til,” siger hun.

I sit nye job kan Anna Johansen på mange måder trække på sin erfaring fra forlagsbranchen og sit generelle kendskab til litteraturen. Men at drive en fysisk boghandel og stå bag arrangementer er derimod nyt for hende. Det har alligevel ikke skræmt Anna Johansen væk fra jobbet, for hun har netop haft et ønske om at formidle og synliggøre litteratur på en ny og mere utraditionel måde. Det ønske ser ud til at kunne blive indfriet hos Litteraturhuset ved Vandkunsten, hvor der i fremtiden vil blive arrangeret blandt andet oplæsninger, forfattersamtaler, diskussioner, læsegrupper, skrivelaboratorier og middage med litterære temaer.