Hun vil have stoppet pigeomskæringer i Danmark

Som en af få bekæmper den danske læge Vibeke Næser pigeomskæringer, som hun anser som en af de største trusler mod pigers og kvinders sundhed i verden

Vibeke Næser er ved at uddanne sig til speciallæge i gynækologi på Kolding Sygehus. –
Vibeke Næser er ved at uddanne sig til speciallæge i gynækologi på Kolding Sygehus. – . Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix.

Både Norge, Sverige og Finland har nationale handleplaner for, hvordan de vil forebygge, at piger og kvinder i deres lande bliver udsat for den lemlæstelse af kønsorganerne, der i daglig tale går under betegnelser som pigeomskæring eller FGM, en forkortelse for det engelske udtryk female genital mutilation.

Men Danmark har ikke nogen national handleplan – og der er heller ikke nogen under opsejling. Det er blandt andet det, som den 31-årige Vibeke Næser, der er ved at uddanne sig til speciallæge i gynækologi, vil have ændret på.

I de seneste 10 år har den unge danske læge gennem forskning, klinisk arbejde, bestyrelsesposter og græsrodsarbejde arbejdet for at skabe opmærksomhed og politisk handling omkring omskæring af piger. Ikke mindst om de piger, der befinder sig på dansk jord.

Det var ret tilfældigt, at Vibeke Næser blev engageret i FGM-problematikken for 10 år siden. Dengang studerede hun medicin på universitetet i København, og en dag spurgte hendes kusine, der var kasserer i Foreningen mod Pigeomskæring, om hun ikke kunne tænke sig at overtage en ledig plads i foreningens bestyrelse?

Og det kunne Vibeke Næser da godt.

”Jeg vidste ikke ret meget om pigeomskæring, så jeg satte mig ind i sagen, og siden har jeg ikke kunnet slippe den. 200 millioner piger og kvinder i verden lever med de forfærdelige følger af pigeomskæring, og i mine øjne er det en af de største globale trusler mod pigers og kvinders sundhed og menneskerettigheder, der findes,” fortæller hun.

Vibeke Næser kommer ud af en familie med mange passionerede læger, og valget af lægefaget er faldet naturligt for hende. Allerede tidligt i livet besluttede hun, at hun også ville være læge.

I dag er hun ved at uddanne sig til speciallæge på Odense Universitetshospital og Kolding Sygehus. Ved siden af arbejdet er hun med i en lille gruppe af læger, som laver et videnskabeligt studie, der skal vurdere omfanget af FGM i Danmark. De er nødt til at gøre det selv, for det har hidtil været umuligt at få vakt politikernes interesse.

”Deres generelle holdning har været, at fordi der ikke var undersøgelser, der påviste et problem, så var der nok ikke et problem,” lyder det fra Vibeke Næser.

Ifølge den danske hjælpeorganisation Planbørnefonden er der dog flere eksempler på herboende piger, der bliver taget med til forældrenes hjemlande for at blive omskåret. Omskæringerne er voldsomme og smertefulde indgreb, der kan have store konsekvenser for pigernes liv og medføre alt fra manglende nydelse ved sex over kroniske smerter til alvorlige komplikationer under fødsler.

Og selvom omfanget af FGM ikke er blevet undersøgt herhjemme, kunne det ikke være mere forkert at afskrive det som et problem, set med Vibeke Næsers og hendes ligesindedes øjne. Undersøgelser fra Danmarks nabolande peger på, at lemlæstelse af kvindelige kønsorganer udgør et betydeligt problem. Alene i Norge anslås det, at op mod 8000 piger er i fare for at blive udsat for FGM.

Indtil videre har arbejdsgruppen, som Vibeke Næser er med i, gennemført en lille undersøgelse af, om danske kommuners præventive indsatser ligger på linje med de internationale anbefalinger og med de øvrige skandinaviske landes indsatser. Det gjorde de langtfra, understreger den danske læge.

Efterfølgende er arbejdsgruppen gået i gang med den aktuelle undersøgelse af, hvor udbredt FGM er i Danmark.

Vibeke Næser har tænkt sig at blive ved med at arbejde imod pigeomskæring.

”Jeg synes simpelthen, at det er så uretfærdigt, at Danmark lader en gruppe piger i stikken, på trods af at vi nemt kunne lægge en meget bedre indsats for dagen. Den manglende retfærdighed er et enormt drive for mig. Jeg kan ikke slippe en sag igen, hvis først jeg bliver ramt på min retfærdighedssans,” forklarer hun.

Andre beskriver hende da også som ”en ung ildsjæl”, der allerede på nuværende tidspunkt har gjort et kolossalt stykke arbejde.

Til trods for at lægegerningen fylder meget i Vibeke Næsers liv, er der også plads til kæresten, Vincent, og deres seks måneder gamle brune labradorhvalp, Monty. Når det kan klemmes ind i hverdagen, træner Vibeke Næser også selvforsvar i form af kampsporten krav maga. Ellers kommer motionen i form af gåture med Monty i den smukke natur, der omgiver parrets hjem i Øster Hæsinge på Sydfyn.