Hver jul kæmper han mod nisserne

Frikirkepræst Jon Knudsen bryder sig ikke om nisser. I søndags hængte han en stofnisse i en galge fra gavlen på Løkken Frikirke, og de foregående år har han ført en skarp retorisk kamp mod de rødklædte julefigurer. De er djævelske dæmoner, mener præsten

Nisser er ikke velkomne i Løkken Frikirke, hvor præst Jon Knudsen søndag eftermiddag klyngede en nisse op i en galge fra kirkens gavl for at understrege sit budskab om, at nisser er djævelske dæmoner. --
Nisser er ikke velkomne i Løkken Frikirke, hvor præst Jon Knudsen søndag eftermiddag klyngede en nisse op i en galge fra kirkens gavl for at understrege sit budskab om, at nisser er djævelske dæmoner. --. Foto: Bent Bach.

Det hele begyndte op til jul for et par år siden. Frikirkepræst Jon Knudsen fra Løkken Frikirke i Vendsyssel skrev et indlæg i den lokale ugeavis, hvor han argumenterede for, at nisser er dæmoner. Det budskab gentog han kort efter i et interview med Nordjyske Stiftstidende, hvorefter hans budskab strøg land og rige rundt.

Nu har Jon Knudsen igen blæst til kamp mod nisser, da han i søndags hængte han en stor stofnisse i en galge fra gavlen på Løkken Frikirke. Om halsen bærer nissen et skilt med teksten: "Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen".

For den 42-årige Jon Knudsen fra Løkken Frikirke, som karakteriserer sig som et karismatisk fællesskab og som en del af Det Danske Missionsforbund, bunder modviljen mod nisser netop i Djævelen. Han mener, at nisser symboliserer mørkets kræfter, og derfor er hangen til at pynte op med nisser det samme som djævledyrkelse.

Derfor får hans tre børn på et, tre og fem år heller ikke lov til at lege med eller tegne nisser i henholdsvis dagpleje og børnehaver. Nisser er ikke tabu i præstens hjem, men børnene får forklaret, at nisser er dæmoner, som er skadelige for børn.

Ifølge Jon Knudsen, som er gift og har været præst i Løkken Frikirke i omtrent tre år, er nisserne symbol på en hedensk jul og dermed et opgør med den kristne jul, som burde markeres med julepynt af mere kristen karakter. Nisserne fjerner ganske enkelt fokus fra budskabet om, at julen er en fejring af Jesu fødsel.

Det er dog ikke selve de stof- og papnisser, som danskerne traditionelt pynter op med til jul, han forsager. Det er de dæmoniske kræfter, nisserne for ham repræsenterer. Onde kræfter, han forsøger at komme til livs via eksorcisme (djævleuddrivelse), som han tilbyder frikirkens medlemmer.

Præstens kamp mod dæmoner er dog ikke forbeholdt julen. Ved halloween hylder man ifølge Jon Knudsen dødsriget og Djævelen, og halloween har derfor sammen med julens nisser de seneste år fået bastante karakteristika hæftet på sig af frikirkepræsten: Fordi nisser er hedenske, sygdomsspredende væsener, vil det at pynte op med dem svare til at hænge børnepornografi op i sit hjem og kalde det kunst. Og at fejre halloween med udklædninger som ved fastelavn svarer til, at skolen i Løkken op til Hitlers fødselsdag lader børnene lave små modeller af koncentrationslejre og klæde sig ud i naziuniformer.

I sin hjemby, Løkken, står præsten forholdsvis alene med sin modstand mod nisser. Siden nisse-hængningen i søndags har flere lokale borgere offentligt ytret deres utilfredshed med Jon Knudsens aktion, og i mindst ét tilfælde har præsten følt sig nødsaget til at politianmelde en trussel.

Borgermodstanden resulterede i går formiddag i, at en mand, som har givet sig til kende over for politiet, stjal den hængte nisse og vil beholde den i forvaring til efter nytår. Politiet i Nordjylland vil ikke foretage sig yderligere, før Jon Knudsen eventuelt reagerer på tyveriet.

gehlert@k.dk