Hvorfor gør du ikke, som vi siger, Niels?

Er det en stærk trang til at stille spørgsmål? Noget driver i hvert fald den nu 70-årige skuespiller, teaterleder og forfatter Niels Vandrefalk Andersen

Niels Vandrefalk ses her som vært ved sin nyfortolkning af Holbergs ”Den politiske kandestøber” i Sorø. – Privatfoto.
Niels Vandrefalk ses her som vært ved sin nyfortolkning af Holbergs ”Den politiske kandestøber” i Sorø. – Privatfoto.

Dagens fødselar Niels Vandrefalk er en af de helt store pionerer inden for børneteater med den første professionelle grønlandsturne, børneteatergruppen Banden. Dertil kommer opsøgende debatteater og senere enmandsteatret Vandrefalken. Mere end 60 forestillinger opført langt over 3000 gange har fornøjet, undervist og ikke mindst glædet titusinder af børn, unge og voksne.

Som 18-årig studerende og kostelev på Birkerød Statsskole tester den unge Niels systemets bøjelighed, da han uden tilladelse tager på weekendophold hos sin kæreste. Det blev straffet med stuearrest, men det blev ikke sidste gang, den unge, uregerlige herre gjorde sig bemærket.

LÆS OGSÅ: Scenen rykker til sofaen

Niels Anderledes blev falken kaldt i ATS i Politiken, da han i 1968 brød med Det Kongelige Teater. Rammerne var for snævre, og det etablerede system blev kvælende for den frie fugl. Bruddet blev for alvor startskud til falkens arbejde med børneteater.

Gennem årene er Niels Vandrefalk både elsket og hadet af mange for at råbe op. Politik, regler, fordomme, skjulte dagsordener og uretfærdige beslutninger. Ingen går ram forbi, når falken slår ned på sit bytte. Jamen... Hvorfor gør du ikke, som vi siger, Niels? er han utallige gange blevet spurgt.

Netop i disse år er den gamle falk mere skarp end nogensinde med sit Holbergteatret og politiske sommerforestillinger i Sorø. Allerede i 1963 blev Niels Vandrefalk stud.mag. i teaterhistorie med Holberg som speciale. Dette og et helt livs teater-erfaringer førte i 2009 til, at Niels Vandrefalk kunne debutere som forfatter med bogen Teatergal en livsberetning og lærebog udi teatrets sjæl og mekanismer.

Og selvom Niels Vandrefalk i de unge år dyrkede shamanen, åndemaneren og det ukendte og skabte forestillingen Ilddåb, vil det være forkert at sige, at falken har ild bagi. Nej, det er en inderlig nysgerrighed og umættelig appetit på livet, der har drevet værket og gør det den dag i dag.

Niels Vandrefalk holder til i Østrup, i et husmandssted uden for Kalundborg med udsigt til bæltet og den store bro. Der bor han med sin partner og støtte, Marie.