Hæder til lyrisk eventyrer

52-årige Thomas Boberg tildeles dansk litteraturs fornemste pris, Det Danske Akademis Store Pris, for et omfattende og originalt forfatterskab, der er i konstant udvikling

Thomas Boberg har tilbragt det meste af sit voksenliv væk fra Danmark, men han og hans familie slog sig for 10 år siden ned i København.
Thomas Boberg har tilbragt det meste af sit voksenliv væk fra Danmark, men han og hans familie slog sig for 10 år siden ned i København. . Foto: Hans Christian Jacobsen.

Han har to gange været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris uden at få den, men nu får Thomas Boberg til gengæld Danmarks fornemste anerkendelse af et forfatterskab, nemlig Det Danske Akademis Store Pris. Prisen uddeles kun hvert andet år og er på 300.000 kroner.

Thomas Boberg er ikke specielt kendt og da slet ikke folkelig, men det burde han blive, mener hans digter-kollega Pia Tafdrup, der er medlem af Det Danske Akademi og udset til at holde festtalen, når prisen bliver overrakt ved akademiets årsfest den 30. november.

LÆS OGSÅ: Billeder af en opløst verden

Hans digte er ikke svære at læse, og han bliver mere og mere interessant med årene, siger hun og henholder sig så ellers til den begrundelse, som Det Danske Akademi har udsendt i forbindelse med hæderen. I den hedder det blandt andet, at Thomas Boberg skriver sine digte og rejseessay på randen af kaos med sproget som maske for stadig forvandling. Han synger, hvæser og sprutter. Han kritiserer fuld af temperament system og samfund, alt sammen meget livsbekræftende og stadig mere underholdende og dristigt. Hans poetiske praksis smitter og bevæger.

Den 52-årige forfatter debuterede i 1984 med digtsamlingen Hvæsende ved mit øjekast og siden er det blevet til yderligere fire håndfulde digtsamlinger, en roman og adskillige rejseberetninger. Han seneste værk er digtsamlingerne Hesteæderne (1 og 2). Hans forfatterskab kan deles op i tre faser: I 1980erne skrev han idealistisk lyrik præget af længsel efter at finde den store sammenhæng, i 1990erne blev hans digtning mere konkret, og de store rejsebeskrivelser - og essays kom til. Med de seneste tre-fire digtsamlinger har han tillagt sig en mere satirisk stil, hvor han blandt andet forholder sig sarkastisk til nutidens dyrkelse af kunst og religion og bliver mere bredt favnende.

Han betegnes i dag som værende centralt placeret i forhold til tidens strømninger i dansk litteratur. Samtidig har han ved flere lejligheder udtrykt kritik af det danske samfund og især behandlingen af indvandrere. Det, der sker, er skadeligt på sigt for Danmark. Vi bliver sejlet agterud, hvis vi ikke finder ud af, at alle, der bor her, hører til her og er lige meget værd, har han blandt andet sagt i et interview.

Thomas Boberg har tilbragt det meste af sit voksenliv væk fra Danmark og er af samme grund blev kaldt den store rejsende i moderne dansk litteratur. Allerede som 17-årig rejse han til Barcelona, hvor han blandt andet boede sammen med kunstnerne Christian Lemmerz, Erik Frandsen og Jørgen Haugen Sørensen. Siden har han rejst i de fleste verdensdele, men mest opholdt sig i Perus hovedstad, Lima, hvor han bosatte sig med sin peruanske kone, Patricia Davelouis. Parret og deres to børn valgte dog for omkring 10 år siden at slå sig ned i København.

Thomas Boberg voksede op i Roskilde med kunstnerblod i årerne. Hans far var kunstmaleren og grafikeren Jørgen Boberg. Hans mor var socialrådgiver. Blot to år efter sin studentereksamen fik han optaget et digt i det litterære tidsskrift Hvedekorn, og to år senere lå debutdigtsamlingen klar hos boghandlerne, og med tildelingen af Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 1986 var hans vej som forfatter banet. Siden 2001 har han modtaget Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Det Danske Akademi har foruden sin store pris også sat forfatternavne på årets Otto Gelsted-pris samt Beatrice-prisen de tildeles henholdsvis Klaus Lynggaard og Camilla Christensen.