Højrefløjens folkelige fortaler

Flemming Baatz Kristensen kæmper for den klassiske kristendom i folkekirken. Den populære og kontroversielle præst ved Sankt Pauls Kirke i Aarhus har en af landets bedste kirkegangsprocenter. I morgen fylder han 60 år

Flemming Baatz Kristensen er en populær præst i Aarhus, og selvom han er modstander af kirkelig vielse af homoseksuelle, har han valgt at blive i folkekirken, fordi kontakten til ”den almindelige danske befolkning” er stærkest gennem sognekirken. –
Flemming Baatz Kristensen er en populær præst i Aarhus, og selvom han er modstander af kirkelig vielse af homoseksuelle, har han valgt at blive i folkekirken, fordi kontakten til ”den almindelige danske befolkning” er stærkest gennem sognekirken. –. Foto: Caroline Jessen.

Flemming Baatz Kristensen er blandt de præster på den kirkelige højrefløj, der har valgt at blive i folkekirken på trods af modstanden mod kirkelig vielse af homoseksuelle.

Jeg respekterer, at andre har følt sig nødsaget til at bryde med folkekirken, men mener, at nogle af os må blive og kæmpe for den klassiske kristendom, som der jo stadig er en stor gruppe, der holder sig til i folkekirken, forklarer han.

For mig er det også vigtigt som præst at holde kontakten til den almindelige danske befolkning, og den er jo stærkest gennem sognekirken.

LÆS OGSÅ:
DR-korrespondent Ole Sippel er død - 72 år

Selv har sognepræsten ved Sankt Pauls Kirke i Aarhus bymidte, hvor han har været siden 1989, markeret sig som den kirkelige højrefløjs folkelige fortaler eller forkæmper for den klassiske kristendom, som han finder er et bedre udtryk. Og selvom nogle af menighedens unge i dag er smuttet over til Aarhus Bykirke eller Aarhus Valgmenighed, kan han stadig glæde sig over at bidrage med en af landets bedste kirkegangsprocenter.

I morgen fylder han 60 år, og gør det som fortsat aktiv og inspirende kraft i det gamle bysogn: en populær præst, der berømmes for sine gode prædikener, kirkelige handlinger og gudstjenesteinitiativer. Men samtidig også i andres øjne en kontroversiel person, som med sin modstand mod kvindelige præster, nej til vielse af homoseksuelle og tilbageholdenhed over for at vie fraskilte, for nogle år siden blev viklet ind i en bitter teologisk fløjkrig i sognet. Den resulterede i, at modstanderne kom ind med et flertal i menighedsrådet, men efter halvandet år smed samtlige medlemmer af den kritiske Sognets liste håndklædet i ringen, og trak sig. Biskop Kjeld Holm valgte derefter at sætte sognet under administration, indtil næste ordinære menighedsrådsvalg.

I dag meldes om genoprettede fredelige tilstande i Sankt Paul, samtidig med, at den teologiske bredde er fastholdt, takket være sognets tre præster, der teologisk står hvert sit sted. Som en af de involverede udtrykker det: I Sankt Pauls Kirke ved man, hvad den folkekirkelige rummelighed betyder.

Flemming Baatz Kristensen har været næstformand for Menighedsfakultetets repræsentantskab og var medstifter af Evangelisk Luthersk Netværk. Som præst har han gennem årene arbejdet med fornyelse af især den traditionelle højmesse søndag formiddag. Han har udgivet flere prædikensamlinger og arbejder i øjeblikket på en bog om kirkeåret.

Fra forfatterskabet bør også nævnes bogen Befriet til at leve, der i 2009 blev udsendt i en ny, forøget udgave under titlen Skyldig og fri. Den handler om skriftemålet, der er en af Flemming Baatz Kristensens hjertesager. En gang om måneden har han fast træffetid i kirkens præsteværelse for mennesker, der har brug for at gå til skrifte.

Nogle vil måske opfatte det som utidigt navlepilleri og som noget tynget og sort, men jeg har selv oplevet, hvordan tilgivelsen i skriftemålet sætter os fri, så vi kan leve videre uden at være tynget af synd og skyld. I det personlige skriftemål er der mulighed for at slippe Guds tilgivelse løs, så et menneske kan blive befriet til at leve fremadrettet.

Forfatterskabet omfatter også bidrag til en helt anden udgivelse, nemlig bogen Jeg holder med AGF. Flemming Baatz Kristensen er stor fan af den lokale fodboldklub, og han har endda fungeret som speaker ved flere af deres kampe. Det er i øvrigt en interesse, han deler med sin biskop, så her kan Kjeld Holm og han mødes, på tværs af divergerende teologiske opfattelser.