I år er der ingen græskar fra ”græskar-avlerne på Samsø”

Halloween er på få år blevet en udbredt tradition, hvilket har ført til en voldsom efterspørgsel efter græskar. Men i år kommer græskarrene ikke fra Samsø-virksomheden Brdr. Kjeldahl

For Jens Kristian Kjeldahl (billedet) og hans bror, Søren Peter Kjeldahl, kan det ikke længere betale sig at arbejde med halloween-græskar. Det er trist, mener de, men de er mest kede af, at de ikke på samme måde kan bidrage til lokalsamfundet. – Privatfoto.
For Jens Kristian Kjeldahl (billedet) og hans bror, Søren Peter Kjeldahl, kan det ikke længere betale sig at arbejde med halloween-græskar. Det er trist, mener de, men de er mest kede af, at de ikke på samme måde kan bidrage til lokalsamfundet. – Privatfoto.

Hvor der sidste år lå tusinder og atter tusinder af orange halloween-græskar, er det i år grønt græs, der vokser på Jens Kristian Kjeldahls marker. For hos virksomheden Brdr. Kjeldahl på Samsø er en 10-årig tradition ikke længere. En nødvendig beslutning, hedder det, som langtfra behager Jens Kristian og hans bror Søren Peter, der i mange år har været kendt som ”græskaravlerne på Samsø”.

Siden 2007 har de været årsag til halloween-lys i øjnene på utallige små og store, der i oktobers sidste dage har søgt mod Dansk Supermarkeds butikker og indkøbt en enkelt eller måske to af den efterhånden traditionsfyldte plante. Hos mange danskere står der hvert år mindst ét udhulet, udskåret og mere eller mindre stearinlysfyldt græskar til at markere den årlige begivenhed, som finder sted i dag – men når man i år pryder indkørslen eller terrassen, kommer græskarrene ikke længere fra Brdr. Kjeldahl.

Men der er rent faktisk en god chance for, at man på et eller andet tidspunkt tidligere er stødt på et af deres græskar. Hovedforhandleren har været Netto, og sidste år lød det endelige antal på 250.000 halloween-græskar. I år er tallet nul.

”Vi savner allerede vores halloween-græskar, og det har alle årene været en virkelig fin måde at bidrage til de mennesker, der ville pynte med græskar til halloween,” siger 50-årige Jens Kristian Kjeldahl, der bor sammen med sin kone og to børn på Samsø.

I stedet for græskarrene bruges markerne i stedet til produktion af græs til fodboldbaner. Selvom det ifølge Jens Kristian ”såmænd også er fint nok”, er det ikke helt det samme som før. For hvert år plejer mange at kontakte dem for at komme og se de mange hektar orangeplettede marker, og den interesse har brødrene Kjeldahl altid været glade for. Derudover har de altid sat pris på at kunne sponsorere alt fra børnehaver i Aarhus til fritidshjem i Skælskør med græskar, og:

”Hvis en institution ville have 100 græskar, så fik de selvfølgelig det,” som Jens Kristian fortæller.

Når de en dag som i dag ikke længere kan sætte deres præg på hverken danskernes indkørsel eller gøre daginstitutionen en smule mere kulørt, skyldes det økonomi. Eller rettere sagt: kostpris. For de seneste fire år har den pris, en producent som Brdr. Kjeldahl får pr. græskar, været støt faldende. Samtidig er kravene til græskarrenes kvalitet steget, hvor en grøn aftegning nu betyder kassering. Flere producenter er kommet til, og et ønske fra Samsø-brødrene om ”en beskeden prisstigning”, som Jens Kristian udtrykker det, kunne ikke blive opfyldt.

Den manglende omsætning mister de, men værst for dem er, at mange andre ikke længere kan tjene på at arbejde på græskar-farmen.

”Især er vi kede af, at vi ikke længere kan bidrage til den lokale befolkning og lokalsamfundet på Samsø. For opgaver som at vaske og fragte græskarrene går nu tabt,” siger Jens Kristian.

Mandskabsstyrken er blevet nedjusteret, og hvor 16 personer gennem årene har hjulpet til i de fem uger, som græskar-sæsonen typisk varer, beskæftigede virksomheden i år kun fire personer.

Men selvom Brdr. Kjeldahl ikke længere sælger halloween-græskar, fortsætter produktionen af de noget mindre hokkaido-græskar. Dem vil de fortsætte med at producere, for som Jens Kristian siger:

”Klimaet på Samsø passer rigtig godt til produktion af græskar.”

Så selvom det økonomiske klima har sat en stopper for produktion af halloween-græskar for brødrene Kjeldahl, kan de med rette stadig kaldes ”græskaravlerne på Samsø”. Det kan ingen tage fra dem.