I Kim Kristensens verden er godt nok ikke godt nok

Det er en erfaren militærmand og moderne leder, der står for kongehusets nytårskure, som afsluttes i dag. Dronningens ceremonimester, Kim Kristensen, har siden han var dreng ønsket at ”passe på Dronningen”

Kongehusets ceremonimester, Kim Kristensen, der her er fotograferet på Amalienborg Slotsplads, har ekstra travlt ved årsskiftet. –
Kongehusets ceremonimester, Kim Kristensen, der her er fotograferet på Amalienborg Slotsplads, har ekstra travlt ved årsskiftet. – . Foto: Jacob Nielsen/Ritzau Scanpix.

Da Kim Kristensen i 1984 blev student fra Vordingborg Gymnasium, fremgik det af klassens blå bog, at den unge mand ville ind og passe på Dronningen. Og sådan blev det – selvom en officer ved Den Kongelige Livgarde ikke mente, at en håndværkersøn fra Sydsjælland skulle gøre sig ambitioner om at blive officer lige netop der.

”Det var, da jeg fik det at vide, at jeg tog beslutningen om, at det skulle være løgn. Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at det var noget mere positivt, der ansporede mig, men i begyndelsen var det efter devisen, at ’jeg skal vise dem, skal jeg’,” siger Kim Kristensen, og tilføjer, at han i dag føler, han ikke kunne være landet bedre end som dronning Margrethes ceremonimester.

Efter tjeneste som officer i Den Kongelige Livgarde skabte Kim Kristensen sig en imponerende militær karriere, hvor han på vejen også en overgang var adjudant for Hendes Majestæt Dronningen. Og som 48-årig oberst afløste han den 15. oktober 2012 kammerherre Christian Eugen-Olsen som Dronningens ceremonimester.

Selvom Kim Kristensens arbejde i dag handler om etikette, ordensregler, afvikling af nytårskure, officielle statsbesøg og modtagelse af fremmede staters ambassadører, ville han også kunne håndtere barskere situationer.

For efter at have ledet militære operationer i Kroatien i 1995 og i Kosovo 2005 samt været chef for den danske krigsindsats i Afghanistan i 2007, er han vant til at tumle med mere end glas og galla.

I 2009 blev Kim Kristensen kåret til Årets Leder af Ledernes Hovedorganisation, og han har skrevet flere bøger om moderne ledelse.

På arbejdspladsen vægter han gensidig tillid højt, og da han for et par år siden skulle tale i netværket Speakers Club, var hans eneste opgave til leder-kollegerne, at de skulle tænke over en eneste sætning, før de mødte op. Den lød: Elsker jeg mine medarbejdere?

At Kim Kristensen selv er en omsorgsfuld chef, fremgår blandt andet af hans tanker i udgivelsen ”Følg mig: Ledelse fra fronten” fra 2015.

Bogen er et opgør med Rambo-ledelse og kæft, trit og retning. I stedet fremhæves eksemplets magt og evnen til at gå forrest og være der for sine medarbejdere, ikke kun, når skåltalerne holdes, men også, når det gør ”allermest ondt”.

Til gengæld er Kim Kristensens faglige krav til både sig selv og andre høje: ”I min verden er godt nok ikke godt nok”, lyder et af hans valgsprog.

Kim Kristensen er siden 1989 gift med Tine Vængtoft Kristensen, der oprindeligt er uddannet sygeplejerske, men som senere læste teologi og nu er sognepræst ved Grøndalskirken i København. Sammen har de to sønner på 25 og 23 år. Den ældste, der læser statskundskab, er også sprogofficer, mens den yngste studerer sociologi.

Ægteparret er også farforældre til Alfred på et år.

Nytåret er en travl tid for en ceremonimester, og i dag afholdes årets tredje og sidste nytårskur, dedikeret til chefer fra forsvaret og Beredsskabsstyrelsen samt indbudte repræsentanter for større landsorganisationer og de kongelige protektioner.

I den forbindelse køres Dronningen i guldkaret fra Amalienborg til Christiansborg Slot klokken 9.00 og fra Christiansborg Slot til Amalienborg klokken 13.30.8