Ikke nogen helt almindelig håndværker

Kay Wilhelmsen har bygget meget og stort både herhjemme og i udlandet, men har også flere gange været i nærkontakt med konkurslovgivningen

Entreprenør Kay Wilhelmsen har haft en farverig karriere i byggebranchen. I morgen fylder han 70 år, men er langtfra gået på pension. –
Entreprenør Kay Wilhelmsen har haft en farverig karriere i byggebranchen. I morgen fylder han 70 år, men er langtfra gået på pension. –. Foto: .

Lidt underspillet til lejligheden lød det således fra entreprenør Kay Wilhelmsen, da han i midten af 1980erne i Københavns Byret blev afhørt om sin egen rolle i den daglige økonomistyring i hans virksomhed: Jeg er jo bare håndværker og vil gerne bygge huse.

LÆS OGSÅ: Kunstnerisk inspirator med lederkompetencer

Turen i retten skyldtes, at hans byggeselskab i 1982 var gået konkurs med en gæld på 200 millioner kroner. Entreprenøren tilbragte godt en måned i isolationsfængsling, og han og to filialbestyrere fra henholdsvis Privatbanken og Provinsbanken blev siden tiltalt for at have holdt Wilhelmsens virksomhed oven vande ved brug af checkrytteri for mere end 100 millioner kroner.

Det endte med frifindelse. Retten fastslog, at de to bankers hovedsæder qua de daglige overtrækslister måtte have kendt til, eller i alt fald kunne have kendt til den omfattende checktrafik.

Den tømreruddannede entreprenør, der i morgen fylder 70 år, var hurtigt i gang igen med at bygge huse, nu i konens navn, og i de kommende år dukkede hans navn jævnligt op i forbindelse med store projekter på det sprudlende ejendomsmarked.

I 1988 købte han sammen med Jens Jordan stormagasinet Illum i København. Det blev siden solgt videre til Magasin. Kay Wilhelmsen forsøgte sig også i rejsebranchen, da han sammen med den nuværende salgsdirektør i Star Tour, Stig Elling, i fem år drev Sun Wing.

1992 var et skidt år for storentreprenøren. Først gik han konkurs med to ejendomsselskaber. Senere på året bankede politiet på døren og sigtede ham for at have betalt to DSB-ansatte en million kroner i bestikkelse. Sagen blev siden droppet, og Wilhelmsen fik 20.000 kroner i erstatning for den uberettigede sigtelse.

Og entreprenøren, der i sin tid hentede til udbetalingen på sin første byggegrund ud af lærlingelønnen, var som vanligt snart i gang igen og er det fortsat.