Illustratoren, der holdt fast i den barnlige glæde ved at tegne

Hun er en prisbelønnet børnebogsillustrator, og lige nu er Charlotte Pardi aktuel med nye illustrationer til Johannes Møllehaves velkendte tekster i ”Børnebibelen”

 I anledning af Johannes Møllehaves 80-årsfødselsdag i januar 2017 har Bibelselskabet bedt Charlotte Pardi nyfortolke ”Børnebibelen”. – Privatfoto.
I anledning af Johannes Møllehaves 80-årsfødselsdag i januar 2017 har Bibelselskabet bedt Charlotte Pardi nyfortolke ”Børnebibelen”. – Privatfoto.

Da Charlotte Pardi som ung var i gang med at uddanne sig på Kolding Designskole, spekulerede en gæstelærer over, hvilket menneske den stilfærdige illustratoraspirant mon var. Men da han ved slutningen af sit kursus på skolen så Charlottes opgave – tegnede portrætter af forskellige mennesketyper – udbrød han begejstret:

”Nu forstår jeg, hvad du er for en – du er en voyeur!”.

Og det er nok meget sigende for Charlotte Pardi. Hun har nemlig hele livet betragtet andre mennesker – og hun har tegnet dem. Nogle kender måske hendes illustrationer i Weekendavisen, mens andre kender stregen fra børnebøger som ”Rend mig i agterstavnen” og ”Frøken Ignora”. Og nu er Charlotte Pardi aktuel med, hvad hun selv betegner som sit livs største og mest udfordrende illustrationsprojekt, nemlig nyudgivelsen af Johannes Møllehaves gamle kending ”Børnebibelen.” I anledning af Møllehaves 80-års fødselsdag i januar 2017 har Bibelselskabet bedt Charlotte Pardi nyfortolke de velkendte tekster.

Charlotte Pardi, der er født i 1971, er vokset op i en kernefamilie i Spentrup nær Randers. Hvor søsteren var bogligt anlagt, lå Charlotte Pardis interesse inden for det kreative univers, og det var blandt andet derfor, hun holdt fast i tegneriet ind i voksenlivet.

Og det skulle vise sig af være en god beslutning. I dag har illustratoren over 50 børnebøger bag sig, og de mange illustrationer gennem tidens løb er blandt andet blevet belønnet med Danmarks Skolebibliotekarers Illustratorpris, ligesom Charlotte Pardi har været på Kulturministeriets Illustratorprisudvalgs æresliste flere gange.

Når arbejdet med ”Børnebibelen” har været så udfordrende, skyldes det ifølge Charlotte Pardi, at hun har ønsket at tegne humor ind i de bibelske fortællinger, men uden at gå på kompromis med historiernes tyngde. Og nogle af illustrationerne har hun måttet tegne om, fordi de simpelthen var for uhyggelige til børn.

Arbejdet, der har varet halvandet år, har affødt så mange skitser, at hun i princippet ville kunne illustrere hele syv børnebibler med sin produktion, fortæller hun. Men det er også en gave at illustrere Johannes Møllehaves genfortælling af Bibelen, for den er fuld af drama og modsætninger, og temaer som liv, død, tro og håb er centrale.

Charlotte Pardi er gift med Niels Ole Schødt Dalsgaard, og sammen har de datteren Maria på seks år, som er adopteret fra Etiopien. Den lille familie bor nær Birkerød i Nordsjælland i en bebyggelse, som tidligere var åndssvageanstalt. Hvor tegneren i mange år arbejdede fra et kontor i København, har hun i dag flyttet tegnebordet hjem i privaten, hvor gåture i den nærliggende Rude Skov og et tæt familieliv er med til at give hende brændstof og inspiration til sine tegninger.

Og inspirationen kan dukke op alle vegne, fortæller Charlotte Pardi. Det kan for eksempel være i datterens skole, hvor en klassekammerat udstråler lige netop det karaktertræk, som tegneren mangler til en hovedperson i en børnebog. Så er det hjem for at tegne udtrykket frem. Og Charlotte Pardi er tilbøjelig til at give sin gamle gæstelærer ret. Hun er nok lidt af en voyeur.