Inspireret af Søren Kierkegaard og alternativ spiritualitet

Vi må ikke gøre verden mindre, end den er, siger sognepræst ved Gislinge Kirke Dorthe Thaulov. Hun er de seneste dage blevet kendt for at have arrangeret dyre-clairvoyance i kirken

”Jeg accepterer, der kan være forskellige holdninger til det, men vi har haft flamencodans, så hvorfor ikke også dyretelepati?”, sagde sognepræst Dorthe Thaulov til TV 2, da det kom frem, at hun havde arrangeret dyre-telepati i Gislinge Kirke. – Privatfoto.
”Jeg accepterer, der kan være forskellige holdninger til det, men vi har haft flamencodans, så hvorfor ikke også dyretelepati?”, sagde sognepræst Dorthe Thaulov til TV 2, da det kom frem, at hun havde arrangeret dyre-telepati i Gislinge Kirke. – Privatfoto.

Den 56-årige sognepræst Dorthe Thaulov har fået to sure mails, efter at det kom frem, at hun i torsdags afviklede foredrag med en dyreclairvoyant i Gislinge Kirke i Nordvestsjælland. Afsenderne spurgte hende, om hun ikke havde nok i kristendommen.

Ellers har hun udelukkende fået positive reaktioner på arrangementet. Nu venter hun på en afgørelse fra biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller om, hvorvidt det er tilladt at præsentere dyretelepati i folkekirkeligt regi.

Hvis han ikke har invendinger, er det tanken, at der skal være flere aftener med alternativ spiritualitet i Gislinge Kirke.

Dorthe Thaulov er født og opvokset i Gilleleje i Nordsjælland. Som barn gik hun i sønsdagsskole og nogle gange til gudstjenesten. Familien sang bordvers, og hun deltog i Luthersk Missions juniorkreds.

”Det vil nok undre folk, der har læst om arrangementet i torsdags,” siger hun.

Da hun begyndte at gå til konfirmationsforberedelse, blev hun overbevist om, at hun skulle være organist. Hun havde stadig barnetroen i behold, siger hun, men det var orgelmusikken, hun i første omgang blev grebet af.

Hun fik undervisning og var meget ivrig for at lære at spille orgel. Ret hurtigt begyndte hun at vikariere som organist ved gudstjenester og andre kirkelige handlinger.

På grund af interessen for orgelspillet blev hun ved med at komme i kirken efter sin konfirmation. Men lige så stille gik det op for hende, at det var den anden ende af kirken, hun skulle være i. Hun skulle være præst.

”Den daværende provst og sognepræst i Gilleleje, Evald Christensen, havde stor betydning for, at jeg endte med at læse teologi. Hans måde at forkynde evangeliet på greb mig,” siger hun.

Nu afdøde Evald Christensen var afgørende for, at hun påbegyndte teologistudiet i København. En anden teolog var afgørende for, at hun gennemførte det.

For da hun begyndte på studiet, fik hun en krise i forhold til sin egen tro. Indtil da havde hun levet på barnetroen, siger hun, men nu fik den videnskabelige tilgang til religion det hele til at falde fra hinanden.

Hun droppede ud, for hun vidste ikke, om hun kunne stå på en prædikestol, når hun ikke var sikker på, om hun troede. Men så begyndte hun at læse Søren Kierkegaard. I begyndelsen forstod hun intet, men lige så stille begyndte det hele at falde på plads igen i forhold til troen.

”På samme måde som hos Evald Christensen fandt jeg her en inderlighed i forkyndelsen, og det rørte mig. Han fik mig tilbage på sporet,” siger hun.

Dorthe Thaulov har i mange år været optaget af alternativ behandling og spiritualitet. Som hun siger, har hun på egen krop erfaret, at der er andre metoder end den eta-blerede lægevidenskabs, der kan afhjælpe sygdom og skavanker.

Og dyretelepatøren fra i torsdags har kun kendt, siden hun og datteren for år siden fik hjælp til forstå datterens pony.

”Jeg siger ikke, at dyretelepati er kristendom. Jeg siger blot, at det ikke er i uoverensstemmelse med den kristne tro. Og så skal vi lade være med at gøre verden så lille, at vi ikke kan rumme andet end vores eget univers,” siger hun.

Dorthe Thaulov bor med sin 17-årige datter og to hunde i præstegården i Gislinge. Sognepræsten, der har gået til mavedans, bruger en del af sin fritid tid på at passe en hest og sin have.