Jakob Wolf - den teologiske trendsætter

Først var det intelligent design, og nu er det klimaforandringer og etik, der optager ham. Afdelingsleder ved Systematisk Teologi på Københavns Universitet Jakob Wolf har en særlig evne til at holde fingeren på den teologiske puls

Lektor, dr.theol. Jakob Wolf er lige nu engageret i spørgsmålet om religion og klima. –
Lektor, dr.theol. Jakob Wolf er lige nu engageret i spørgsmålet om religion og klima. –. Foto: Leif Tuxen.

Han er blevet kaldt manden, der førte diskussionen om intelligent design til Danmark. Nu arbejder han på sit bidrag til en bog, der blandt andet skal handle om et religiøst perspektiv på klimaforandringerne. Den 56-årige lektor, dr.theol. Jakob Wolf har blik for at ramme plet i den teologiske tidsånd. Debatten om intelligent design at verden er skabt af en udefrakommende, intelligent designer var i en lang periode det varmeste af det varme, og nu er klimaet på alles læber.

Hovedpersonen selv, der er afdelingsleder ved Systematisk Teologi ved Københavns Universitet, mener, det er lidt af en tilfældighed, at han er med til at sætte den teologiske trend i Danmark. Hans inter-esse for skabelsesteologi går helt tilbage til studietiden, så det har været ganske naturligt for ham at beskæftige sig med både intelligent design og med klima og etik inden for religionen.

Jakob Wolf blev født i Upernavik i Nordgrønland, hvor hans far var sognepræst. Da han var tre år, flyttede han og familien til Ingstrup i Vendsyssel, hvor faderen fortsatte sin præstegerning. Wolf-slægten er kendt for sin meget lange præstetradition, der fører helt tilbage til Reformationen. Både Jakob Wolfs farfar og farbror var også præster, for blot at nævne nogle af dem. Alligevel havde den unge Jakob Wolf ingen planer om at gå samme vej. Han blev matematisk student fra Nørresundby Gymnasium, hvor han var blevet meget interesseret i dansk og særligt litteratur. Han overvejede derfor idéhistorie, men endte alligevel på først Det Teologiske Fakultet i Århus og efterfølgende i København. Det tiltalte ham, at teologistudiet var forholdsvist bredt. I 1978 blev han teologisk kandidat.

I løbet af sin studietid i Århus nåede Jakob Wolf at opleve K. E. Løgstrups forelæsninger, og de var med til at inspirere ham teologisk. Specialet blev skrevet under Ole Jensen, så der var rig mulighed for at få input til tankerne om skabelsesteologi og naturbegrebet. I 1984 blev han licentiat, og i 1990 disputerede han på afhandlingen Den farvede verden, hvor han beskæftiger sig med Goethes farvelære, Hans Lipps fænomenologi og K.E. Løgstrups religionsfilosofi.

Inden doktordisputatsen havde han fået præsteembede i Lumsås i Nordvestsjælland, hvor han var i 12 år. I 1995 blev han ansat som lektor i systematisk teologi ved Københavns Universitet, hvor han nu er afdelingsleder. Han har også været medlem af Det Økologiske Råd.

Selvom Jakob Wolf i sin tid valgte teologi frem for idéhistorie, fylder litteraturen meget i hans liv. Han læser en del, både skøn- og faglitteratur, og derudover bidrager han også selv til litteraturen. Ud over et hav af artikler har han skrevet fem bøger og arbejder altså i øjeblikket på sit bidrag til en endnu ikke udkommet bog om etik og klimaforandringer. I 2004 udgav han bogen Rosens håb intelligent design i naturen, der har haft stor indflydelse på hele diskussionen om intelligent design i Danmark. Året efter blev det til en bog om folkemusikeren Lars Lilholt og hans tekster, som er alt andet en trivielle.

Jakob Wolf bor i Soderup og er gift med sognepræst Lise Trap. Parret har voksne børn.

schelde@kristeligt-dagblad.dk