Kvindelig skovrider: Jeg forvalter vores alle sammens natur heroppe

Ditte Svendsen var i 2008 med til at åbne landets første national-park, Nationalpark Thy. I dag fylder Danmarks første kvindelige skovrider 60 år

Ditte Svendsen har været skovrider i Thy siden 1995 og var samtidig med til at åbne landets første nationalpark, Nationalpark Thy, i 2008. –
Ditte Svendsen har været skovrider i Thy siden 1995 og var samtidig med til at åbne landets første nationalpark, Nationalpark Thy, i 2008. – . Foto: Casper Holmenlund Christensen.

Fra salte strande, klitter og flade områder i vest til det bakkede og frugtbare landbrugsland i øst. Nationalpark Thy, som er blevet kaldt ”Danmarks sidste vildmark”, strækker sig fra fyret i Hanstholm i nord til Agger Tange i syd. Og det er dette kæmpe område, som Ditte Svendsen forvalter som skovrider ved Skov- og Naturstyrelsen i Thy.

I 2008 indviede hun sammen med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) Danmarks første nationalpark på over 24.000 hektar, og det er tydeligt, at Ditte Svendsen, der i dag fylder 60 år, ser nationalparken som sin største bedrift.

”Vi har den største nationalpark i Danmark heroppe. Jeg forvalter vores alle sammens natur heroppe,” siger hun og forklarer, at hendes store engagement i naturen og miljøet handler om at give noget videre til fremtidige generationer.

”Jeg vil gerne aflevere noget til de næste generationer, som er bedre end det, vi har nu,” fortæller hun.

Men det var ikke helt nemt at få opbakning til parken i begyndelsen.

”Det er en opgave, jeg har brugt rigtig meget tid på. I starten var rigtig mange mennesker jo imod. Landbruget og jægerne var imod. Men det har løst sig rigtig godt. Og folk er meget stolte af det heroppe,” fortæller hun.

Ditte Svendsen blev født i Thy, og allerede i gymnasiet vidste hun, at hun ville studere biologi. Hun besluttede derfor at søge ind på Landbohøjskolen for at uddanne sig til forstkandidat. Men hun havde ingen interesse i at undervise og ville hellere arbejde i et erhverv, hvor hun kunne ”få fingrene ned i skidtet”.

Så da hun i 1995 blev tilbudt ”drømmejobbet” som skovrider i Thy, besluttede hun derfor sammen med sin mand, Steen, at flytte fra Sjælland med deres to børn, Søren og Anna, tilbage til hjemegnen Thy. Her blev hun landets første kvindelige skovrider.

Og selvom det at være den første kvindelige skovrider ikke er noget, hun tænker over i hverdagen, er hun alligevel stolt af, at hun på den måde kunne være med til bane vejen for andre kvinder i faget.

”Jeg synes, det var spændende at være en af dem, der slog hul i muren. Og jeg er glad for at være rollemodel for andre kvinder, der har lyst til at starte i faget.”

Skovriderfaget er stadig meget mandsdomineret, og på landsplan er de kun tre kvindelige skovridere.

”Så der er mange mænd,” siger hun og tilføjer med et grin: ”Men jeg synes, det er dejligt at arbejde sammen med mænd.”

Ditte Svendsen betegner sig selv som friluftsmenneske, men i dag arbejder hun mere indenfor end udenfor. Så det er i fritiden, hun har mulighed for at dyrke interessen for naturen. For eksempel på cykelture i skoven med sin mand eller i haven med høns og kaniner. I det hele taget har hun altid gang i en masse projekter, siger datteren Anna.

”Hun har altid gang i noget i sin have. Og det er meget sjældent, hun sidder stille i weekenden. Hun har altid noget, hun er i gang med. For det meste udendørs.”