Malene Schwartz: Jo ældre man bliver, jo mere skal man leve livet

Skuespillerinden Malene Schwartz vil have noget ud af livet, mens hun stadig har det. I morgen fylder hele Danmarks Maude 80 år

Malene Schwartz er kendt og elsket for sin rolle som Maude i tv-serien ”Matador”, men har haft et utal af andre roller på både tv, film og teater. –
Malene Schwartz er kendt og elsket for sin rolle som Maude i tv-serien ”Matador”, men har haft et utal af andre roller på både tv, film og teater. – Foto: Christian Als/Scanpix

Der er én af Poul Henningsens viser, som Malene Schwartz holder særligt af.

”I dit korte liv” hedder den og handler om, at man skal få noget ud af livet, mens man har det.

”Jeg tror, at mange ikke kan lide at se i øjnene, at livet er flygtigt, men det hjælper lidt at huske sig selv på at leve livet, så godt man kan. Jo ældre man bliver, jo mere skal man skynde sig med det,” sagde skuespillerinden i april til Kristeligt Dagblad.

I morgen fylder Malene Schwartz 80 år, og selvom hun har nået et tidspunkt i livet, hvor mange jævnaldrende drosler ned, har hun selv fortsat travlt med at leve.

Det betyder blandt andet et stadig aktivt liv på scenen. Sammen med pianist Mathias Hammer optræder hun eksempelvis med en ”Syng med-fortælling”, hvor hun forestiller sig, hvad personerne i Lise Nørgaards tv-serie ”Matador” ville synge i bestemte hverdagssituationer.

Hun holder desuden gerne foredrag om de bøger, hun har udgivet, ligesom hun sidste år fejrede sit 60-årsjubilæum som skuespiller i Folketeatrets forestilling ”Skærmydsler”.

Men det er langtfra kun de seneste år, Malene Schwartz har levet livet, så godt hun kan. Hun blev født på Frederiksberg i København i 1936, uddannede sig på Privatteatrenes Elevskole og fik sit gennembrud på den københavnske Alléscenen allerede i 1957. Siden har hun haft et hav af forskelligartede roller på både teaterscenen, det hvide lærred og tv-skærmen.

Hun tilbragte som nyuddannet et par år på Det Ny Teater og kom derpå til Det Kongelige Teater fra 1961 til 1970. I 1960’erne medvirkede hun desuden i en række danske film, for eksempel ”Prinsesse for en dag” og ”Frøken Nitouche”, og på teatret blev hun siden kendt som Eliza i ”My Fair Lady” og miss Adelaide i ”Guys and Dolls”.

Særligt én af Malene Schwartz’ roller er dog for de fleste danskere aldrig gået i glemmebogen – fortolkningen af bankdirektørfruen Maude Varnæs i ”Matador”.

Det er ikke kun i rampelyset, Malene Schwartz har slået sine folder.

I 1980 blev hun – i første omgang sammen med kollegaen Lone Hertz – teaterchef på Bristol Teatret i København, siden på Aveny Teatret. Fra 1994 gjaldt det posten som leder af Aalborg Teater, og i 2005 rykkede hun for en toårig periode videre til Folketeatret.

Siden er hun dog vendt tilbage til både tv-skærmen og scenen, og hun har blandt andet medvirket i tv-serien ”2900 Happiness” fra 2007 til 2009, Det Kongelige Teaters opsætning af ”Stuepigerne” i 2011 og Folketeatrets ”Kærestebreve” i 2012.

Interessen for skuespillet ligger i generne. Malene Schwartz’ farmor, Alba Schwartz, blev optaget på Det Kongelige Teaters Elevskole, men byttede denne karrierevej ud med et liv som borgmesterfrue i Skagen.

Farmoderens liv har Malene Schwartz beskrevet i familiekrøniken ”Alba”, som hun sammen med journalist Cathrine Errboe udgav i 2012. Derudover har Malene Schwartz udgivet selvbiografien ”Livet er ikke for begyndere – ikke engang for let øvede” i 2003, mens Errboe i 2014 udgav biografien ”Malene” om skuespillerindens liv.

Malene Schwartz har været gift med advokat Christian Lillelund og siden med journalist og forfatter Paul Hammerich frem til dennes død i 1992. Hun er udnævnt til ridder af 1. grad af Dannebrogsordenen, bor på Østerbro i København og har en voksen datter.